Дневната тарифа на тока за бита е напът да стане

...
Дневната тарифа на тока за бита е напът да стане
Коментари Харесай

Вярно ли? Дневната тарифа за тока става по-евтина от нощната

Дневната цена на тока за бита е напът да стане по-ниска от нощната цена. В момента е противоположното, а смяната се случва поради огромните фотоволтаични мощности у нас. Това предвижда ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров в изявление за Българска национална телевизия през вчерашния ден. По думите му, цената на дневната сила сред 12 и 16 часа е най-евтината за цялото денонощие, написа " Марица ". 

Цената на тока за бита се покачва приблизително с 3.3% от идващия месец и това ще са цените до края на регулаторния интервал ​- юни 2023 година. Това значи, че концепцията за така наречен блок цени - за небогати и богати, може да не види бял свят най-малко още година. Експертите обаче работят по определянето на потреблението, което ще се заплаща на по-ниската ставка. Ще бъдат избрани две скали - с ниска цена до избрана консумация на ток и с по-висока - за потреблението над посочената граница.  

Тодоров изясни, че задачата на блок цените е да защитят най-уязвимите консуматори със относително ниско ползване. В двустаен апартамент да вземем за пример, където потреблението е до границата 200 кВтч да вземем за пример, сметката ще бъде към 40-50 лв., пресметна Тодоров. Всеки консуматор с подобен разход ще има сигурност, че той ще остане подобен в бъдеще, а в случай че надвиши тази граница, ще би трябвало да заплати по-висока цена. Определено обаче семействата, които се отопляват на ток, ще имат проблем да се вместят в ниската цена през зимата.

Спекулация е, че ще има режим на тока у нас, сподели още шефът на КЕВР и напомни, че България създава два пъти повече от вътрешните си потребности. Ако рецесията се задълбочи, има подготвен вид да се спре износът на ток. Това не е казус, случвало се е през най-студените зими и при механически проблеми. " Не виждам обаче реалистична догадка това да се случи в този момент ", безапелационен бе Станислав Тодоров. 

България създава огромна част от електричеството в целия Балкански полуостров, имаме остатък от електричество и дружно с АЕЦ " Козлодуй " българските консуматори могат да получат електричество на относително ниска цена, заключи той.

Минималното повишаване на тока за бита от 1 юли с 3.3% се е постигнало с помощта на няколко метода: отстраниха се дотациите, които получават ВЕИ производителите, компонентата " обвързване към обществото " в този момент не е включена в цената, тъй като се поема от Фонда за сигурност на електроенергийната система. 

За поскъпващото с близо 40 % парно от 1 юли Тодоров разяснява, че в случай че депутатите бъдат виновни и одобряват актуализацията на бюджета и данъчните закони, съгласно които Данък добавена стойност за топлинната сила пада от 20 на 9 %, крайното повишаване на сметките за потребителите в действителност ще е с 26 %. Причината е, че КЕВР дефинира цени без Данък добавена стойност. 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР