Днешният ни материал е посветен на една от най-противоречивите дами

...
Днешният ни материал е посветен на една от най-противоречивите дами
Коментари Харесай

Великите жени в историята: Мата Хари - влюбената шпионка

Днешният ни материал е отдаден на една от най-противоречивите дами в историята – Мата Хари. Дали е велика шпионка, или почтена жертва на политически игри, историята към момента не знае, само че сигурно е известно, че е обаятелна персона, която поставя в краката си европейския хайлайф от началото на предишния век.

Според историческите сведения тя не се отхвърля от съблазнителния си фасон на поведение даже и в очите на гибелта и изпраща въздушна целувка на ротата бойци, чакащи да изпълнят смъртната ѝ присъда. От тях пък единствено един се осмелява да стреля по нея, всички останали създават изстрел във въздуха, не посмявайки да лишават живота на изящното творение, стоящо пред тях.

Мата Хари се ражда в Холандия на 7 август 1876 година под името Маргарета Гертруда Зеле. Живее разточителен живот, на който обаче се поставя край след гибелта и на двамата ѝ родители. След трагичното събитие тя заживява при родственици и макар претърпяната драма не се затваря в себе си, а е все по този начин кокетно и изобретателно момиче. Тя осъзнава, че е обожавана от близките – и учители, и възпитаници, и другари, и се възползва от това, с цел да задоволява прищявките си и да реализира задачите си. Според мнозина откриватели доказателство за това са половите връзки сред младата госпожица и шефа на учебното заведение, в което е записана. Според други обаче Маргарета е била откровено привлечена от въпросния по-възрастен от нея мъж, а не го е употребила, доказвайки още оттогава, че най-големият ѝ недостатък, който по-късно ще ѝ коства и живота, са красивите мъже.

Когато се схваща за връзките сред нея и шефа, се разярява голям скандал и младото момиче е насила да напусне родното си градче и да замине да живее при чичо си в Хага.

Там тя се убеждава, че харизматична и съобразителна персона като нея е родена за по-интересен и блестящ живот от този, който Холандия може да ѝ предложи. Затова и мечтае да замине надалеч. Мечтата ѝ се сбъдва единствено две години по-късно, когато на 18 се омъжва. Като няма по какъв начин да не подчертаем, че макар че не е огромна хубавица, не ѝ е мъчно да си откри половинка.



Да, има красиво и екзотично лице, само че не се вписва в тогавашните критерии за прелест - с дребни гърди и фигура, стояща надалеч от известния тогава контур вид песъчлив часовник. Забавната ѝ натура и умеенето ѝ да кокетничи обаче съумяват да я трансфорат в една от най-ухажваните девойки в Хага. Сред ухажорите ѝ е и доста по-възрастният от нея капитан от холандската войска Рудолф Мак Леод.

Мъжът предлага брак на Маргарета и тя приема, като сватбата е толкоз скоро след запознанството им, че потеглят клюки, че повода за скорошното събитие е бременност. Клюките обаче не се оказват правилни, тъй като бъдещата шпионка забременява чак след близо две години.Веднага след сватбата Рудолф и Маргарета отпътуват за остров Ява, където е идващото предопределение на Леод. Там тя ражда две деца, само че не може да се каже, че фамилният ѝ живот е благополучен. Мъжът ѝ има уязвимост към чашката и е с много експлозивен манталитет, а всекидневието на младата дама е надалеч от вълнуващото, за което е мечтала години наред, и се характеризира с грижи за децата и уроци по малайски език, които взима, принудена от мъжа си.

"Мъжът ми не ми купува рокли, тъй като се опасява, че ще бъда прекомерно хубава с тях. Освен това млади лейтенанти ме смъкват и се влюбват в мен ", написа тя на своя другарка.

Когато едното ѝ дете почива, Маргарета е унищожена и взема решение, че това е знак да се раздели със брачна половинка си. Това и прави, само че остава и второто си дете при него, уверена, че не е майката, която то заслужава и че без нея ще израсне по-щастливо.

И по този начин без брачен партньор и без дете 28-годишната Маргарета отпътува за Париж. Защо тъкмо там ли? "Мислех си, че всички дами, които са избягали от мъжете си, би трябвало безусловно да отидат в Париж ", споделя по-късно тя.

Във френската столица тя бързо се трансформира в сензация, само че с цел да се случи това Маргарета Гертруда Зеле умира и се ражда Мата Хари.

В превод от малайски новото ѝ име значи "Окото на деня ", а попрището, което тя си избира, са екзотичните танци.

Танцовият ѝ дебют е в музея за източни изкуства в Париж и безусловно на идващия ден след него всички парижани приказват за мистериозната екзотичната танцьорка, която се явила пред публиката в луксозни източни бижута и облекла и под звуците на красива музика свалила всичко от себе си. Тя в действителност без срам захвърля всички облекла, само че не и охолно украсения сутиен, с който не се разделя и в представленията си отсега нататък, тъй като осъзнава, че бюстът не е най-привлекателната част от тялото ѝ.



Успехът на Мата Хари в града на любовта е в действителност голям, само че самата тя признава: Никога не съм умеела да танцувам. Ако представленията ми събираха аудитория, то беше единствено тъй като аз първа се осмелих да се покажа без облекла.

Дали славата ѝ в действителност се дължи на това, или не, не знаем, само че е реалност, че освен представленията ѝ са посещавани, само че и самата тя е ухажвана от заможни благородници, политици и създатели, които обожават в нея увереното и кокетно поведение и естествения ѝ разсъдък и духовитост. Това обаче, което най-вече ги омайва, безспорно е мистерията, с която е обгърнат нейният облик. Тя ту се показва като източна принцеса, ту споделя, че е отгледана от жреци в инуистки храм. Кой би устоял на една екзотична принцеса в транспарантни одежди? Нищо чудно, че славата й пораства с всеки минал ден. Дори великият Пучини ѝ изпраща букет цветя във връзка премиерата ѝ в операта в Монте Карло.

Според биографите на Мата Хари през близо 12-те години, които прекарва в Париж, тя има интимни връзки с най-известните мъже от началото на XX. Заради ранга на своите любовници, тя е длъжна да пази в загадка връзките им, само че не и подаръците, с които те я засипват – скъпи тоалети и аксесоари, бижута с диаманти и ухайни парфюми, все първокласни движимости, с които тя обича да парадира.



Оказва се, че даже и опитна мъжемелачка като Мата Хари може да се влюби.

През Първата международна война във френски курорт тя се среща с 21-годишен съветски водач капитан Вадим Маслов от военновъздушните сили на Франция, който се възвръща там от раняване в пердах.

Маргарет е на 40 тогава, само че това не ѝ пречи да стартира буйна връзка с младия красавец, който е много евентуално да е преследвал някакви свои цели и по тази причина да се е впуснал в тази връзка. Малко след началото на аферата им обаче Вадим е изпратен още веднъж на фронта. Малко откакто се завръща към военните дейности той е ранен и за лекуването му е нужна крупна сума пари. За да я набави, а и с цел да ѝ разрешат френските управляващи да види обичания си Хари се съгласява да им сътрудничи и да работи като разузнавач за тях.

Магнетичната Маргарет обаче не съумява да се оправи с поверената ѝ задача и не донася на съдружниците нужната им информация, по тази причина решени да се отърват от нея и да я санкционират, те я упрекват в изменничество и я жигосват като двоен сътрудник.
Започва скалъпено дело против нея, на което тя неведнъж повтаря, че е почтена, само че не фактът, че се трансформира в изкупителна жертва е това, което я унищожава, а измяната от страна на обичания, поради който тя се забърква в политическата игра.

Вадим Маслов, поканен в съда като очевидец, по този начин и не отива на делото и на всички въпроси по отношение на шпионката дава отговор, че връзката му с нея е била мимолетна и не е означавала нищо за него. Разбирайки за това, Мата Хари губи предпочитание да се бори за живота и свободата си. Адвокатът ѝ, неин някогашен ухажор, прави финален опит да я избави в навечерието на разстрела й, заявявайки, че тя чака дете от него. Но Мата Хари опровергава думите му и по този метод сама се обрича на гибел.

Никой от авторитетните ѝ любовници не я пази и тя е наказана на разстрел, а съгласно историци малко преди да бъде изпълнена присъдата, тя декларира: "За нищо не скърбя. Животът ми е обкръжен от толкоз невероятни митове, че постоянно и самата аз не мога да отлича истината от измислицата. Получих премного сълзи, болежка и несгоди. Но разбрах каква власт може да има една жена над мъжете – над тези, които вземат решение орисите на цели нации. Светът се ръководи от дами – от умни дами! "

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР