Днешният Чернигов е малък град, в който повечето сгради са

...
Днешният Чернигов е малък град, в който повечето сгради са
Коментари Харесай

Сандъците със златото на легендарния Мазепа били закопани в провинциален град

Днешният Чернигов е дребен град, в който множеството здания са високи панелки. Въпреки това, гледката към града се трансформира фрапантно незабавно щом минете в остарялата му част.

Нарича се „ Валът “. Именно на това място идва разбирането, че историята на този град стартира преди повече от хиляда години. И на същото място, античните мистични истории живеят и се предават от потомство на потомство. Чернигов се гордее с доста такива истории, само че най-интересно от тях е легендата за съкровището на хетман Мазепа. Доказателствената база в интерес на тази история е следната: Мазепа и Мотрей Кочубей в действителност живели по едно време в тази община.

Според легендата, кръстницата на Иван Мазепа, чието име било Мотрей (Мария) Кочубей, полудяла от обич към роднината си. Обаче, следвайки всички църковни обичаи, Мазепа не можел да се ожени за момичето, изключително откакто родителите на Мотрей не го разрешавали. Но любовта на момичето била толкоз мощна, че тя скрито напуснала дома на татко си и влезнала в неверна връзка с хетмана. Естествено, майката на момичето мъчно издържала на срама, който паднал върху фамилията, и два пъти проклела щерка си.

Както е видно от локалните разкази, самичък хетман Мазепа се е скрил в региона на постройката, където се намирал армейският офис, в бъчви от злато и бижута. Разбира се, той разказал на обичаната си за тайната си. И защото била проклета от родственици, душата на Мария Кочубей към момента не може да откри покой - хората понякога срещат фантом в региона на тази постройка, която локалните назовават "къщата на Мазепа ".

Пред хората момичето се появява като полупрозрачен контур. Тя е облечена в бяла риза до земята и черна гъста коса безпрепятствено надолу по раменете. Босата фигура на дъщерята на Кочубей се вижда от жителите на града, когато тя минава около територията на Вала. Това се случва единствено един път годишно - в нощта пред Успение Богородично.

Свидетели на мистичната особеност оповестяват, че призракът на момичето моли минувачите да я прекръстят, защото точно този жест ще помогне да се успокои душата й и да се разреши на мъченицата да получи безконечен покой. В подмяна на предстоящата помощ, Мотрей би трябвало да покаже на индивида, който я е кръстил, точното място със съкровището на Мазепа.

Но за жалост проклятието на майката имало такава мощ, че хората с бягат от духа под паника и не схващат какво му е нужно. С оглед на това, всяка година, по времето на третия петел, се появява силуетът на момиче, което стене: „ Кръст! " и по-късно изчезва във въздуха, с цел да се появи още веднъж идната година.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР