Днешните политици биха могли да надникнат в тези слова, които

...
Днешните политици биха могли да надникнат в тези слова, които
Коментари Харесай

Удивителните приветствия на руските лидери на Нова година

Днешните политици биха могли да надникнат в тези слова, които ви предлагаме с някои съкращения. Но записите в цялостен размер може да се намерят и в съветския интернет портал „ История.РФ “, линкът към него предоставяме по-долу. Може и да понаучат нещо от тях и да се опитат да го приложат. Нещо, за което човечеството жадува.

История на новогодишните обръщения в Русия



Ето че повече от половин век в нашата страна (Русия – б.Хр. Г.)срещата с Новата година се предшества от послание на президента към народа. Смени се държавният строй, израснаха нови генерации, само че да си представим празнуването без тирада на Президента е невероятно. Днес ви предлагаме да си спомним историята на тази традиция.

На всички е позната фабулата на традицията – президентът се обръща с къса тирада от телевизионните екрани, след което тъкмо в среднощ звучи сигналът на точното време и се предава биенето на курантите (големия часовник с камбаните– б. Хр. Г) на Спаската кула на Московския Кремъл. След неговия край звучи държавният химн на страната. Заради многочислените часови пояси в Русия новогодишното послание на Президента се предава по малкия екран и радиото в 23:55 ч. локално време на всеки от тях. В своето послание президентът прави равносметка на събитията от отиващата си година, приказва за проектите и целите на настъпващата година и, несъмнено, поздравява руснаците с празника.

Началото на 1970-те години са времена, в които страната се управлява от Леонид Илич Брежнев. Също по този начин това са времената на всеобщата, може да се каже тоталната телевизия. Телевизорът е основното домашно забавление на руския човек, основното средство за релакс, главното средство за приемане на информация.

Н овогодишното приветствие на Л. И. Брежнев за Новата година, 1971 година:



Текат последните минути на 1970 година Съветският народ го изпраща със съзнанието за изпълнен дълг, с положително въодушевление. Това бе незабравима година – на великия празник на Ленин, завършващата година на осмата петилетка, година на себеотрицателен труд и съзидание, на нови победи и каузи. Навсякъде по руската земя – от Балтика до Тихия океан, от северните морета до Карпатските планини, отиващата си година остави добра диря. Влязоха в строй стотици предприятия, прокарани са нови автомагистрали, издигнати бяха нови градове. Преизпълнени са дилемите по произвеждане на промишлена продукция, събран е най-високият берекет на зърно и памук за цялата история на нашата страна. Значителни триумфи реализираха руската просвета и техника. Първата вадичка на лунната повърхнина постави руският Луноход-1. Забележителните достижения разрешават да кажем с горделивост: 1970 година увенчава почтено осмата петилетка.

Съзидателната активност на народа бе ознаменувана с нова историческа победа. По главните социално-икономически индикатори петилетният проект е изпълнен сполучливо. Превзети са нови висоти в развиването на стопанската система. Усили се отбранителното господство на страната, покачиха се благосъстоянието и културата на нашия народ. Получи по-нататъшно развиване социалистическата народна власт. Укрепи се морално-политическото единение на руското общество, братството на народите на Съюз на съветските социалистически републики, тяхната единодушие към линията на ленинската комунистическа партия. Нашата татковина направи още една огромна стъпка по пътя към комунизма.

Стабилни са като в никакъв случай интернационалните позиции на Съветския съюз, висок е неговият престиж в целия свят. Вярна на ленинските правила на битката за мир и социализъм, руската външна политика обезпечи удобни условия за кротичък градивен труд в нашата страна. Тя е ориентирана към подсилване и развиване на международната система на социализма, към сближение на всички антиимпериалистически сили за отбрана на делото на свободата, независимостта и сигурността на народите, към делото на мира и напредъка в целия свят.

Всички наши триумфи са резултат от музи труд на руските хора, на единството на волята и дейностите на героичната работническа класа, на колхозното селячество, на националната интелигенция, на трудещите се във всички републики на нашата велика многонационална татковина, резултат на вярната политика на комунистическата партия на Съветския съюз.

В радостните и тържествени минути на посрещането на Новата година ние се обръщаме към вас, труженици от заводите и фабриките, от шахтите и градежите, от колхозите и совхозите, дейци на науката и културата. Към вас, руски дами, заслужили дълбока благодарност със своя огромен труд, майчина грижа за подрастващите генерации. Към вас, юноши и девойки, почтено продължаващи великите революционни обичаи, трудовите подвизи на бащите. Към вас, доблестни воини от въоръжените сили, охраняващи мирния труд на руските хора, завоеванията на социализма. Чест и популярност вам, скъпи приятели! Сърдечна признателност за вашия себеотрицателен труд, за вашата честност към делото на партията, към делото на комунизма! С възприятието на законна горделивост за постигнатото, цялостни с оптимизъм, народите на нашата татковина посрещат 1971 година Напред идат нови лимити на комунистическото строителство, страната на препоръките влиза в деветата петилетка, върви към 24-ия конгрес на Комунистическата партия на Съветския съюз. Ние сме твърдо уверени в това, че руските хора ще ознаменуват конгреса на родната партия с по-нататъшен напредък на социалистическото състезание, ще възприемат решенията му като свое свидно дело, ще приложат всички сили, познания, опит за сполучливото им претворяване в живота. Верността към ленинските завещания, към управлението на комунистическата партия е надеждна гаранция за нови социалистически победи.

В тази минута ние се обръщаме с другарски поздравления съм народите на братските страни на социализма. Нашият парещ поздрав към комунистическите работен партии, към работническата класа, към трудещите се селяни, към прогресивната интелигенция на капиталистическите страни. Ние изпращаме най-хубави пожелания на народите, отхвърлили колониалните окови, на всички, които се борят срещу империализма, за независимост, национална самостоятелност и социализъм.

Скъпи приятели, другари, в този момент кремълските куранти ще възвестят настъпването на новата година. Централният комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз, Президиумът на Върховния съвет на Съюз на съветските социалистически републики и Съветът на министрите на Съюз на съветските социалистически републики сърдечно поздравяват всички вас и ви пожелават в настъпващата година здраво здраве, огромни триумфи в труда за богатството на нашата социалистическа татковина. Нека в новата година насладата и щастието съпътстват всяко руско семейство, всеки руски човек! Нека новата година бъде година на нови победи, на делото на мира и демокрацията, на делото на социализма и комунизма. Нашата новогодишна наздравица в чест на великия руски народ, в чест на ленинската партия на комунистите и на нашата горещо обичана социалистическа татковина!

Честита Нова година! Честито ново благополучие, скъпи приятели! “

Новогодишното приветствие на ръководителите на страната до това време бе на процедура мероприятие всяка година. Текстът му се публикуваше във вестниците, излизащи на 1 януари, звучеше по радиото, само че по отношение на повсеместното разпространяване на малкия екран назря нов формат – телевизионният. И ето – на 31 декември 1970 година, в 23:50 ч., Генералният секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз Леонид Илич Брежнев за пръв път излезе с новогодишно послание към народите на Съветския съюз.

Брежнев излизаше с послание персонално в течение на няколко години, само че по-късно здравето му мощно се разклати и бе решено да се откаже от практиката на персоналните обръщения. От тогава до самата перестройка новогодишните обръщения се четяха от основния диктор на страната Игор Кирилов. Изключение бе направено единствено през 1982 година,след гибелта на Брежнев, когато пред милионите фенове на Страната на препоръките се появи заместник-председателят на Президиума на Върховния съвет на Съюз на съветските социалистически републики Василий Кузнецов. Тежко болните Юрий Владимирович Андропов и Константин Устинович Черненко поради положението на здравето си също не можеха да излязат персонално.

Традицията на персоналното послание към народите на Съюз на съветските социалистически републики бе обновена от Генералния секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз Михаил Сергеевич Горбачов. Това стана в последните минути на отиващата си 1985 година След две години, в изискванията на стопляне на съветско-американските връзки, бе подхваната невиждана акция – в един и същи час Горбачов излезе в ефир пред американските жители, а президентът на Съединени американски щати Роналд Рейгън се обърна с приветствие към руския народ.

Ново годишните обръщения на М. С. Горбач о в и Р. Рейг ън, 1987 г .

Горбачов към американските жители:



Дами и господа, другари. Радвам се в деня на Новогодишния празник да поздравявам вас, жителите на Съединените щати на Америка, и да ви предам новогодишните поздравления и най-хубави пожелания от всички руски хора. Първи януари е ден, в който въображаемо вършим равносметка на миналата година и се опитваме да надникнем в бъдещата година. Изминалата 1987 година приключи със събитие, което можем да считаме за предвещание. Във Вашингтон ние с президента Рейгън подписахме контракт за ликвидирането на ракетите със междинен и по-малък обсег. Този контракт ознаменува първата стъпка към съкращаването на нуклеарните въоръжения. В това е неговото непреходно значение. Но договорът има още едно достолепие – той сближи нашите нации. Ние встъпваме в новата година с вяра за по-нататъшно напредване напред, напред по пътя към по-безопасен свят. Ние сме подготвени да продължим плодотворно договарянията за редуциране на стратегическите въоръжения по този начин, че още в първата половина на годината да подпишем съответните контракти. Бихме желали без отсрочване да се заемем с въпроса за съкращаването на въоръжените сили и на елементарните въоръжения в Европа, ние сме подготвени да си взаимодействаме при решаването на други проблеми, включително - районни.

Може да се каже, че белег на отминалата година стана растежът на взаимния интерес на нашите нации един към различен, доста се разшириха контактите сред руската и американската юноша, сред ветераните от войната, учените и преподавателите, космонавтите и деловите хора представителите на културата. Хилядите влакна на тези контакти стартират да основават бих споделил осезаема тъкан на доверие и растящо взаимно схващане. Дълг на политическите дейци на Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати е да зачитат настроенията на жителите в своите страни, да отразят тяхната воля в политически решения. С възприятието на схващане за своята висока отговорност за днешния ден и бъдещето руският народ стартира своята работа в новата година. В нашата страна ще стават дълбоки промени по пътя на по-нататъшна перестройка, демократизиране, радикална икономическа промяна. В последна сметка това ще ни разреши да излезем на необятния път на ускореното развиване.

Знаем, че има задоволително проблеми и при вас, американците. Но решавайки тези проблеми, ние с вас би трябвало да помним, коства ми се, най-важното. Животът на индивида е еднообразно скъп, без значение от това дали той живее в Съветския съюз, в Съединените щати или в някоя друга страна. И по тази причина, дайте да не жалим старания за одобряване на мира на Земята.

Дами и господа, по време на формалната гала за прощаване преди отлитането от Вашингтон аз показах страдание, че освен това пътешестване в Америка се срещнах с нея толкоз малко. Но коства ми се, че основното съумях да схвана. И това основно е големият капацитет на благосклонност, който съществува у американския народ. Мога да ви уверя, че същият голям капацитет на благосклонност има и у руския народ. Да бъде освободен той - ето това е най-благородна и виновна задача на държавните дейци и на политиците в нашите страни. И в случай че те го създадат допустимо ще се окаже това, за което през днешния ден може единствено да се мечтае – постоянен мир, разпродажба на конкуренцията във въоръжаването, необятна търговия, определяне на съдействие в битката с глада, с заболяванията, с екологичните проблеми, напредък в обезпечаването на правата на индивида и в решаването на другите филантропични проблеми. Нека настъпващата 1988 година да стане значим стадий по този път.

Завършвайки това новогодишно послание към жителите на Съединените щати на Америка, поисквам мир, благополучие и наслади на всяко американско семейство. Поздравявам всички вас с новата година! “

Роналд Рейгън към руския народ:

Добър вечер. Аз, Роналд Рейгън, президент на Съединените щати, се обръщам към вас, жители на Съветския съюз, по случай настъпването на новата година. Аз знам, че в Съветския съюз, както и в целия свят, това е време за очаквания и упования. Време, когато фамилиите се събират дружно, време за молебствия и мисъл за семейството. Същото става и в Америка. По това време на годината американците потеглят по всички краища на страната с колите си, с влакове или самолети, с цел да прекарат малко време със своите родственици. Множество американци, несъмнено, са хора, пристигнали в Съединените щати от други страни. И в същото време на годината те чакат да дойдат на посетители техните другари и близки от родината. Повечето от нас означават Рождество или Ханука, в празничните дни ние посещаваме църквата или синагогата, а по-късно се събираме на фамилната маса. След като благодарим за това, с което Господ ни е благословил нас, ние споделяме обичайна софра – гъска, пуйка или ростбиф, и си разменяме дарове. В навечерието на новата година ние още веднъж се събираме и сходно на вас подвигаме чаша и произнасяме тост за настъпващата година, за реализиране на нашите очаквания, за своите очаквания и да – за своя народ и за целия свят.

В тази година бъдещето на нашия народ и на мира занимават изключително нашите мисли. Ние мислим за нашия народ, тъй като след година ние, американците, ще избираме нов президент. В този развой всеки възрастен член на нашето общество играе избрана роля. Ние слушаме това, което приказват претендентите, ние ще обсъждаме техните възгледи и ще обменяме своите. А през ноември ще гласуваме. През януари идната година аз още ще съм президент. Но скоро по-късно нашата страна ще оглави този, който народът ще избере през ноември.

Както споделих, ние, американците ще мислим през тази година и да бъдещето на света. Точно по този начин и по същите аргументи, по които мислите за него вие. Генералният секретар Горбачов и аз се надяваме след няколко месеца да се срещнем още веднъж, този път в Москва. Миналия месец във Вашингтон ние подписахме контракт за ракетите с нуклеарна мощ със междинен обхват, като се договорихме за ликвидирането на цялостен клас американски и руски нуклеарни въоръжения. Това е историческа стъпка км редуциране на нуклеарните въоръжения от двете страни. Но това е единствено началото.

Сега в Женева руски и американски представители разискват 50-процентно редуциране на стратегическите нуклеарни въоръжения. Възможно е договорът да бъде подготвен за сключване при нашата среща напролет. Светът се моли това да стане. Ние от своя страна сме цялостни с увереност това да бъде реализирано. Както виждате, ние се ръководим от фантазията за свят, освободен от нуклеарна война. И освен това – от опасността от всяка война. В подобен свят ще има доста по-малко ракети и други оръжия за заличаване. Днес както в Америка, по този начин и в Съветския съюз има опция да основаване на защитителен щит против балистични ракети. Щитове, които никого няма да заплашват със своето битие. Заради по-голямо обезпечаване на мира аз съм надвишаващ с готовност да употребявам опциите, които дават науката и техниката.

С генералният секретар предвиждаме също продължение на нашите беседи за другите проблеми, които надълбоко вълнуват и двата наши народа. Такива са да вземем за пример разширението на персоналните контакти и по-голямата информация сред нашите страни. Разширяването на контактите и обмена на информация изискват взимането на решения, засягащи проблеми вътре в страната, които ще въздействат на интернационалните връзки. Това е също по този начин правилно и във връзка с правата на индивида. Както ви е известно, ние, американците, сме обезпокоени от правата на индивида, в това число от свободата на словото, на печата, вероизповеданията и напредването. Ние постоянно помним думите на един умен човек, който е споделил: „ Насилието не живее единствено и не е способно да живее единствено, то безусловно е сплетено с лъжата “. Мълчанието е една от формите на лъжата. Ние постоянно действаме намерено в отбрана на човешкото достолепие.

Нас американците, също както и вас, ни безпокоят безсмислените спорове в редица региони на света. В някои случаи режимите, открити с поддръжката на външна военна мощ, угнетяват личните нации, пораждат национална опозиция и въоръжени спорове, които постоянно се изсипват зад границите на избрана дадена страна. Твърде доста майки, в това число руски майки се случва да проливат сълзи на гробовете на своите починали синове. Истинският мир значи освен попречване на крупна война, само че и преустановяване на дребните войни. Ето по тази причина ние поддържаме опитите да се намерят обективни решения по пътя на договарянията – решения, които биха били допустими за народите, страдащи от тези районни войни. Не съществува такова нещо като наложителност на историята. Ние можем да вземем решения и да създадем нашия свят по-безопасен, по-свободен, в случай че ни стигне геройство. Но нито при вашия народ, нито при нашия може да се приказва за липса на геройство. Ние бяхме съдружници в чудовищна война, в която руските хора демонстрираха незагиващ пример на геройство. Хайде да посветим тази година на проявяването на мъжествена воля не за война, а за мир. Такъв е нашият дълг пред човечеството, дълг пред нашите деца, пред децата на нашите деца и пред всички идващи генерации.

Щастлива нова година! Благодаря ви и Господ да ви благослови! “

Разпадането на Съветския съюз сложи необикновена задача пред работещите в малкия екран. Съветският съюз приключи съществуването си броени дни преди настъпването на новата 1992 година и тогава се случи невероятното - вместо президента към народа се обърна известният сатирик Михаил Задорнов. Той не съумя да се вмести в отреденото време и поради него даже се забави предаването на биенето на часовника на Спаската кула на Московския Кремъл. Президентът на РСФСР Борис Елцин също приготви новогодишно послание, само че то излезе в ефир на 30 декември 1991 година и на идващия ден бе оповестено в пресния брой на „ Российская газета “.

Настъпи нова ера. Чак до 1999 година Борис Елцин непроменяемо се обръщаше към руснаците на 31 декември, преди самото пердашене на курантите. Обикновено той се появяваше самичък в кадър, единствено през 1997 година реши да се появи със фамилията си. Както е известно, елциновата ера завърши на 31 декември 1999 година През деня Елцин поздрави руснаците и разгласи своята оставка. От това време битува публикуваната фраза „ Аз се изморих, аз си отивам “, която в действителност Борис Николаевич в никакъв случай не е казвал. А в последните минути на отиващата си година на екрана се появи премиер-министърът Владимир Владимирович Путин, който от този миг ставаше глава на страната.

Новогодишното послание на Б.Н. Елцин , 1999 година



Скъпи поданици на Русия, остана напълно малко време до магическа дата в нашата история. Настъпва 2000-та година. Нов век, ново хилядолетие. Всички ние мерехме тази дата към себе си. Пресмятахме, изначало в детството си, след това като възрастни – на какъв брой ще сме през 2000 година А на какъв брой ще е нашата мама. А на какъв брой ще са нашите деца. Някога ни се струваше по този начин надалеч невероятната нова година. И не щеш ли настъпи този ден.

Скъпи другари, скъпи мои! Днес аз за финален път се обръщам към вас с новогодишно одобрение. Днес аз за финален път се обръщам към вас като президент на Русия. Аз взех решение. Дълго и трудно размишлявах над него. Днес, в последния ден на отиващия си век, аз си отивам в оставка. Аз доста пъти съм чувал: „ по всевъзможен метод ще се държи за властта, той никому няма да я даде “, това е неистина. Работата е другаде, аз постоянно съм казвал, че няма да отстъпя нито на крачка от конституцията. Конституционните периоди би трябвало да минат през избори в Думата. Така и стана. И по какъв начин желаех в точния момент да се състоят президентските избори през юни 2000 година Това беше доста значимо за Русия. Ние сътворяваме доста значим акт на цивилизовано непринудено предаване на властта от един президент на Русия на различен, новоизбран. Но въпреки всичко аз взех друго решение. Аз си отивам. Отивам си по-рано от положения период. Разбрах, че ми е належащо да направя това. Русия би трябвало да влезе в новото хилядолетие с нови политици, с нови лица, с нови умни, мощни, енергични хора. А ние – тези, които стоим във властта към този момент доста години, ние сме длъжни да си отидем. Като погледнах с каква вяра и религия хората гласоподаваха на изборите за Думата, за ново потомство политици, аз разбрах, че основното дело на своя живот аз съм го направил. Русия към този момент в никакъв случай няма да се върне в предишното. Русия постоянно към този момент ще се движи единствено напред. И аз не би трябвало да преча на този натурален ход на историята. Да се държа за властта още половин година, когато страната има мощен човек, заслужен да бъде президент и с който през днешния ден на практика всеки човек в Русия свързва своите очаквания за бъдещето. Защо аз би трябвало да му преча? Защо да очаквам още половин година? Не, това не е за мен! Просто не ми е по характера.

Днес в този неизмеримо значим за мен ден желая да кажа малко повече персонални мои думи, в сравнение с нормално споделям. Искам да ви помоля за амнистия. За това, че доста наши с вас фантазии не се сбъднаха. За това, че което ни изглеждаше елементарно, се оказа трудно тежко. Аз апелирам амнистия за това, че не оправдах някои очаквания на тези хора, които имаха вяра, че ние с един размах, с един скок, с един знак ще можем да прескочим от сивото, застойното, тоталитарното минало в светлото, богатото, цивилизованото бъдеще. Аз самичък имах вяра в това, че ще се напрегнем малко и всичко ще преодолеем с един размах. Не се получи. В някои неща аз се оказах прекомерно доверчив. Някъде проблемите се оказаха прекомерно комплицирани, ние се промъквахме напред през неточности, през неудачи, доста хора в това комплицирано време изпитаха потресение. Но аз желая вие да знаете – аз в никакъв случай не споделях това, през днешния ден ми е значимо да ви го кажа. Болката на всеки от вас отекваше като болежка в мен, в моето сърце, в безсънни нощи, мъчителни прекарвания – какво би трябвало да се направи, че хората най-малко мъничко да живеят по-леко и по-добре. Аз нямах по-важна задача.

Аз си отивам. Аз направих всичко, което можах. Идва да ме смени ново потомство, поколението на тези, които могат да създадат повече и по-добре. В сходство с Конституцията, като отивам в оставка, аз подписах декрет за възлагане на задължението на президент на Русия на ръководителя на държавното управление Владимир Владимирович Путин. В продължение на три месеца той ще бъде глава на страната. А след три месеца, отново в сходство с Конституцията, ще се състоят избори за президент. Винаги съм бил сигурен в удивителната мъдрост на съветските хора, по тази причина не се колебая какъв избор ще извършите в края на март 2000 година

Сбогувайки се, желая да кажа на всеки от вас: Бъдете щастливи. Вие сте заслужили благополучие. Щастие и успокоение. Честита нова година! Честит нов век, скъпи мои! “

Новогодишното послание на В.В Путин, 1999 година:

Скъпи другари, през днешния ден в новогодишната нощ аз, както и вие, с роднините и приятелите имах желание да чуя думите на президента на Русия Борис Николаевич Елцин. Но се получи друго. Днес, на 31 декември 1999 година, първият президент на Русия взе решение да се отдръпна в оставка. Той ме помоли да се обърна към страната.

Скъпи съветски хора, скъпи съотечественици, през днешния ден на мен е предоставено задължението на глава на страната. След три месеца ще се състоят избори за президент на Русия. Обръщам внимание на това, че нито за минута няма да има вакуум във властта на страната. Не е имало и няма да има. Искам да предупредя, че всевъзможни опити да се излезе отвън рамките на съветските закони,извън рамките на Конституцията на Русия, ще бъдат пресичани уверено. Свободата на словото, свободата на съвестта, свободата на средствата за всеобща информация, правата на собствеността, тези основополагащи детайли на цивилизованото общество ще бъдат надеждно предпазени от страната. Въоръжените сили, федералната гранична работа, органите на правораздаването реализират своята работа в нормалния предходен режим. Държавата стоеше и ще стои на стража на сигурността на всеки наш човек.

Взимайки своето решение за предаване на властта, президентът работи в цялостно сходство с Конституцията на страната. Да се цени същински какъв брой доста направи този човек за Русия може единствено след някакво време. Макар че още през днешния ден е ясно - за това, че Русия потегли по пътя на демокрацията и промените, не се отклони от този път, можа да съобщи себе си като мощна самостоятелна страна, неговата заслуга е голяма. Искам да пожелая на първия президент на Русия Борис Николаевич Елцин здраве и благополучие.

Новата година е най-светлият, най-хубавият, най-любимият празник в Русия. На Нова година, както е известно, се сбъдват фантазиите. А на такава невероятна Нова година още повече. Всичко положително и всичко хубаво, което сте намислили, обезателно ще се сбъдне.

Скъпи другари, до настъпването на 2000 година остават броени секунди. Дайте да се усмихнем на нашите родственици и близки. Да пожелаем един на различен топлота, благополучие, обич. И да вдигнем чаши за новия век на Русия, за обич и мир във всеки наш дом. За здравето на нашите родители и деца. Честита Нова година! Честит нов век! “

В първото и второто президентско изказване на Владимир Владимирович новогодишните обръщения се записваха на Ивановския площад в Московския Кремъл. Поставяха камерите по този начин, че на назад във времето да се виждат Спаската кула и 14-ият корпус на Кремъл. От 2008 до 2011 година Дмитрий Анатолиевич Медведев се обръщаше към жителите от Патриаршеския мост. На 31 декември 2012 година Путин, върнал се в президентското кресло, говореше още веднъж от Кремъл, само че към този момент с различен ракурс зад тила му – на фона на Троицката кула и Двореца на конгресите.

Отиващата си 2013 година вписа в историята на традицията на новогодишните поздравления на съветските ръководители нова страница. Недълго преди Нова година в Хабаровския край стана разрушително наводняване и долетя там да изрази поддръжка на потърпевшите. Записваха в Хабаровския градски Дворец на културата – също така, то беше първата президентска новогодишна изява не на улицата, а в помещение. На 31 декември 2014 година Президентъг направи обръщението от галерията на Храма на Христа Спасителя, гледаща в посока към Кремъл. От 2015 година още веднъж го записваха в Кремъл, а от 2017 година – в парка Зарядие.

В последните години се вижда наклонност за увеличение на продължителността на телевизионното послание – в последния ден на 2020 година то продължи 6 минути, а на идната година – още по-дълго, 6 минути и 22 секунди. Съвсем скоро ще чуем новото телевизионно послание, само че какво ще бъде то не можем да кажем, тъй като Кремъл в никакъв случай не споделя авансово по какъв начин и по кое време записват видеото и каква ще е съдържателната част на изказването.

Източник: „ Традиция на повече от половин век ”, Володя Акифиев, 63 година,Челябинск, Русия (https://my.mail.ru/mail/akifev.1959/)

***

Из н овогодишното послание на В.В . Путин към жителите на Русия , 202 2 година:

Уважаеми жители на Русия! Скъпи другари!

Свършва 2022 година Това бе година на сложни, нужни решения, на доста значими стъпки към придобиването на цялостен суверенитет на Русия и към мощна консолидация на нашето общество.

Това бе година, която сложи доста неща на място, отдели ясно мъжеството и героизма от измяната и малодушието, сподели, че няма по-висша мощ от любовта към своите родственици и близки, от верността към приятелите и боевите приятели, от предаността към своето Отечество.

Това бе година на в действителност повратни, съдбоносни събития. Те станаха оня рубеж, който залага основите на нашето общо бъдеще, на нашата същинска самостоятелност.

Ние се сражаваме за това през днешния ден, пазиме нашите хора на нашите исторически територии в новите субекти на Руската федерация. Заедно строим и съзидаваме.

Главното е ориста на Русия. Защитата на Родината е наш заветен дълг пред предците и потомците. Нравствената, историческата справедливост е на наша страна.

Отиващата си година донесе огромни, съществени промени и за нашата страна, и за целия свят. Тя бе изпълнена с безредици, паники и прекарвания. Но нашият многонационален народ, както това е било през всички комплицирани столетия на съветската история, прояви геройство и достолепие, поддържа със слово и дело бранителите на Отечеството, нашите бойци и офицери, всички участници в специфичната военна интервенция.

Ние постоянно сме знаели, а през днешния ден още веднъж се убеждаваме, че суверенното, без значение, безвредно бъдеще на Русия зависи единствено от нас, от нашата мощ и воля. Западните елити с години лицемерно ни уверяваха в своите мирни планове, включително – по разрешаването  на доста тежкия спор в Донбас. На дело обаче те всемерно насърчаваха неонацистите, които продължаваха да водят военни, искрено терористични дейности против мирните жители на националните републики в Донбас.

Западът лъжеше за мир, само че се готвеше за експанзия и през днешния ден  признава това, към този момент без да се стеснява, намерено, а Украйна и нейния народ те цинично употребяват за намаляване и ерес на Русия. Ние в никакъв случай и на никого не сме разрешавали и няма да позволим да направи това.

Военнослужещите на Русия, опълченците, доброволците се борят в този момент за родната земя, за правдата и справедливостта, за това гаранциите за мир и сигурност за Русия да бъдат надеждно обезпечени. Всички те са наши герои. На тях в този момент им е най-трудно.

Поздравявам сърдечно с настъпващата Нова година всички участници в специфичната военна интервенция, тези, които в този момент са тук, паралелно с мен, които са на предната линия и на прифронтовите рубежи, които минават подготовка в образователните центрове,за да встъпят по-късно в пердах, които се намират в лечебните заведения или, изпълнили своя дълг, към този момент са се върнали у дома, които носят бойно дежурство в стратегическите подразделения, целия персонален състав на Въоръжените сили! […]

Скъпи приятели, благодаря ви за доблестната работа! Цялата наша голяма страна се гордее с вашата мощ на духа, с устойчивостта и смелостта ви. Милиони хора с душата и сърцето си са с вас, и на новогодишната маса обезателно ще звучат наздравици във ваша чест.

[…] След кримските събития от 2014 година Русия живее в изискванията на наказания, само че през тази година ни бе оповестена същинска санкционна война. Онези, които я измислиха, чакаха цялостно разрушение на нашата индустрия, финанси, превоз. Това не стана, тъй като ние всички дружно създадохме благонадежден ресурс на резистентност. Това, което ние направихме и вършим в тази област, всичко това е ориентирано към подсилване на нашия суверенитет в най-важната област – в стопанската система. А нашата битка за себе си, за своите ползи и за своето бъдеще, абсолютно служи за въодушевяващ образец за други страни в техния блян към заслужено многополярно устройство на света.

Във всевъзможни времена, даже в доста тежките, в нашата страна се отбелязва настъпването на Новата година.  Тя постоянно е била и остава обичан празник за всички и има вълшебния подарък да разкрива у хората най-хубавите черти, да умножава значимостта на обичайните, фамилните полезности, силата на великодушието, щедростта и доверието. […]

Посрещайки новата година, всички се стремят да зарадват околните си, да ги стоплят с внимание и душевна топлина, да подарят това, за което те са мечтали, да видят възторга в очите на децата, да почувстват какъв брой прочувствено признателни за нашето внимание са нашите родители, по-възрастното потомство – те умеят да ценят тези искри благополучие.

Ще вървим единствено напред, ще побеждаваме поради своите фамилии и поради Русия, поради бъдещето на нашата единствена обичана Родина!

Честита Нова година, скъпи другари! Честита новата 2023 година!
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР