Днешната мисия беше осма за тази първа степен на “Фалкън

...
Днешната мисия беше осма за тази първа степен на “Фалкън
Коментари Харесай

УСПЕХ: Ракета Фалкън 9 на СпейсЕкс изведе спътници Старлинк и постави нови рекорди!

Днешната задача беше осма за тази първа степен на “Фалкън 9 ”, с което беше подравнен върхът за максимален брой полети на една и съща ракетна степен. Единствената друга степен, постигнала осем полета, е “B1051 ”, която евентуално ще бъде изстреляна на девета задача по-късно през март. Летялата през днешния ден степен от своя страна е най-старата настояща степен във флотилията на СпейсЕкс.

Но най-важното от днешния полет бе постигането на нов връх във връзка с възвръщаемостта на обтекателите. За пръв път половина от обтекател хвърча на четвъртата си задача! Другата половина беше изстреляна за трети път.

Един от върховете, за жалост, не беше позитивен. Днешното изстрелване бе най-отлаганото в историята на СпейсЕкс. Стартът в началото бе плануван за края на януари, само че от този момент до момента претърпя 10 поредни забавяния заради механически, организационни и метеорологични проблеми. Каръщината докара до това Илон Мъск да изстреля две други задачи на “Старлинк ”, преди да се върне към тази порция спътници. Днес обаче щастието най-накрая се усмихна на СпейсЕкс. А най-важното бе, че полетът приключи с повсеместен триумф! 

Това бе 109-тото изстрелване за “Фалкън 9 ” след началото на употребата на тези ракети през 2010 година, както и шестото за СпейсЕкс през 2021 година. Към днешна дата Съединени американски щати продължава да е държавата-лидер с най-вече галактически задачи за календарната година – общо 9, всичките приключили сполучливо. На второ място е Китай с пет полета, само че от тях един е провален. Трета е Русия с три безпроблемни изстрелвания и на четвърто място е Индия с един триумф. 

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР