Днес, в Световния ден на здравето, своя професионален празник отбелязват

...
Днес, в Световния ден на здравето, своя професионален празник отбелязват
Коментари Харесай

Болницата в Габрово - не достигат лекари и сестри

Днес, в Световния ден на здравето, своя професионален празник означават здравните служащи. Анонсираното съществено нарастване на заплатите в бранша дава вяра за превъзмогване на дефицита на медицински фрагменти. Какво е измерението на казуса в най-голямото лечебно заведение в Габровска област – многопрофилната болница „ Д-р Тота Венкова “.

В регионалната болница в Габрово работят 207 медицински сестри - не доближават, трябват още 40, с цел да обезпечат естествената активност на лечебното заведение. Има и 20 свободни места за лекари. Директорът доктор Минко Михов споделя, че биха приели на работа повече даже, тъй като 25% от заетите са над 65-годишна възраст.

Сред тези, които работят след пенсия, е Елена Янкова - хирургична сестра с 44 години трудов стаж. Основната ѝ заплата е 880 лв. и тя, като всички, се надява да получи нарастване.

" Новото възнаграждение, то се дава обещание елементарно, само че ще бъде ли изпълнимо ".

В хирургията на регионалната болница работят 7 медицински сестри, 4 от тях са пенсионерки. Когато сестра Янкова започвала работа, в отделението били 15, само че експертите не доближават - заплащането е ниско, а работата е тежка.

" От ден дневно става по-сложно, по-трудно. Изискванията на Здравната каса, напрежението, нощният труд ти взема здравето - и душевен се отразява ".

Минусите не са един и два, споделя сестрата

" И аз имам деца, и те са оставали сами по празници, само че околните са ми помагали и съм разчитала на тях ".

Сестра Янкова споделя, че не се оплаква и не съжалява за избора си. Това било желанието ѝ - да стане здравна сестра. Продължава да работи и всеки ден пътува от прилежащия град Дряново, където болничното заведение от дълго време е закрита.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР