Днес в северното полукълбо се наблюдава зимното слънцестоене. Това е

...
Днес в северното полукълбо се наблюдава зимното слънцестоене. Това е
Коментари Харесай

Настъпи астрономическата зима

Днес в северното полукълбо се следи зимното слънцестоене. Това е началото на астрономическата зима, а светлата част на деня е най-кратка. За България това се случва тъкмо в 17 часа и 59 минути. Денят през днешния ден ще трае 9 часа, 2 минути и 41 секунди.  Зимата в северното полукълбо, в което живеят към 90% от жителите на планетата, продължава от декември до февруари. Зимата, както и останалите сезони, се дължи на наклона на земната ос. Зимата е сезонът с най-къси дни, което варира доста според от географската широчина, и с най-ниски температури. В регионите, по-отдалечени от екватора, през зимата има обилни снеговалежи.

От през днешния ден в Южното полукълбо пък се отбелязва лятното слънцестоене.

След 21 декември денят ще стартира леко да нараства.

Слънцестоенето оказва директно въздействие върху дневното слънчево греене, а оттова върху климата. Така на другите слънцестоения подхождат разнообразни моменти от годината, което ги прави значими за календара.

Много от културите по света и съвсем всички езически религии почитат слънцестоенията и равноденствията като моменти с изключително значение. Тогава се устройват едни от главните календарни фестивали и се правят значими обреди, свързани най-много със земеделието и плодородието.

Астрономически зимата стартира със зимното слънцестоене и приключва с пролетното равноденствие.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР