Днес в курортния град Сан Ремо ще започне песенен фестивал,

...
Днес в курортния град Сан Ремо ще започне песенен фестивал,
Коментари Харесай

Зеленски раздели Италия

Днес в курортния град Сан Ремо ще стартира песенен фестивал, който от десетилетия е една от визитните картички на Италия.

Неочаквано този песенен фестивал, който още не беше почнал, се трансформира в политическо събитие и към този момент раздели страната. Причината за това е неудържимата пристрастеност на шефа на киевския режим Владимир Зеленски да се появява на разнообразни всемирски празненства. Няколко седмици в Италия се води яростен спор дали да бъде позволено видеообръщение от президента на Украйна по време на финала на надпреварата.

Известни общественици проведоха петиция за възбрана на потреблението на фестивала. Авторите на апела считат за неприемлива пропагандата на война, оръжие, НАТО. В началото на тази седмица петицията е събрала повече от 90 000 италиански подписа.

Стигна се до там, че се възнамерява пацифистка проява против речта на Зеленски в Сан Ремо, която към този момент наежи службите за сигурност. Силите на реда се притесняват, че анархисти и терористи могат да се възползват от демонстрациите. Решено е да се засилят ограниченията за сигурност на фестивала.

И всичко стартира с визитата на известния италиански ефирен водещ Бруно Веспа в Киев през януари тази година. Според него по време на записа на изявлението Зеленски е изискал представянето му в Сан Ремо, след което Веспа се е свързал с уредниците на фестивала и е получил навреме утвърждение от тях. Скоро това беше публично доказано от организационния комитет. Водещият и артистичен шеф на фестивала, прочут със театралното си име Амадеус, радостно приветства концепцията, обръщайки се към Зеленски: „ Уважаеми президенте, чакаме ви на финалната вечер в Сан Ремо “.

Подобно преждевременно и скрито решение на уредниците на най-популярното събитие в Италия разгневи съществено доста хора в страната. Неотдавнашно изследване на публичното мнение разкри, че голямото болшинство от италианците (52%) са срещу доставката на оръжия за Украйна, до момента в който по-малко от 40% поддържат това. Почти 69% от популацията е срещу намесата на НАТО в спора в Украйна, до момента в който единствено 16% са за.

Според критиците на скандалното решение то е взето за да се повлияе на публичното мнение и да се трансформират трендовете, които са неприятни за груповия Запад.

Притеснения от появяването на Зеленски пред многомилионна аудитория в Италия показаха от Съюза на публицистите на телевизионния канал „ Рай “, който е уредник на фестивала. Именно този съюз повдигна въпроса за рисковете, свързани с плануваното показване, на борда на шефовете на канала, чието съвещание се организира предходната седмица. Ръководството на канала се престори, че въобще не схваща какво е предизвикало целия звук.

Бруно Веспа напомни, че фестивалът в Сан Ремо е употребен нееднократно за отправяне на политически послания, в това число и от сцената. Така да вземем за пример предходната година пред публиката се обърна известният публицист Роберто Савиано, който прочете прочувствена тирада в памет на юристи, убити през 90-те години от мафията. Веспа в това отношение блещи сюрпризирани очи: в случай че сме дали думата на Савиано, за какво да не можем да дадем и Зеленски?

Ръководителят на телевизионния канал „ Рай “ Стефано Колета, оправдавайки решението си по време на съвещанието на борда, също се престори, че не схваща аргументите за шума, и напомни, че Зеленски приказва посредством видеовръзка на филмовия фестивал в Кан, на Златните глобуси, на филмовия фестивал във Венеция. Критиците подсетиха на Колета за забележителна разлика от събитията, които той уточни: проведени от частни компании и спонсори, до момента в който фестивалът в Сан Ремо с хазаин държавната телевизия „ Рай “, подкрепяна от италианските данъкоплатци.

Действащият вицепремиер и министър на инфраструктурата на Италия Матео Салвини се изрече изрично: „ Искам да се надявам, че Сан Ремо ще остане италиански песенен фестивал и нищо друго. Обичам италианска ария. А Зеленски? Не знам по какъв начин пее, имам други желания. "

В хода на бурните диспути в борда на шефовете беше взето " компромисно " решение: времето за изявление на украинския водач да бъде лимитирано до две минути, а Колета би трябвало авансово да се запознае със наличието на самата тирада. Вярно е, че доста коментатори се чудят: какво ще се случи, в случай че режисьорът сметне някой откъс от речта на украинския подбудител за несъответствуващ? Ще цензурира ли непознат водач? Вестник „ Кориере де ла Сера “ в тази връзка напомня редица случаи, когато управлението на държавния ефирен канал в действителност е цензурирало наличието на песенни фестивали, изключително на първомайския концерт, обичайно проведен от леви синдикати и по начало с политически темперамент. Но непознатите президенти към момента не са цензурирани.

Най-важното, което единомислещо акцентират критиците на скандалното решение Зеленски да участва на основното културно събитие в Италия, е, че водачът на украинския режим няма да насочи „ обръщение за мир “, както беше оповестено от управлението на ТВ канал.

Например Серджо Басоли, шеф на Движението за мир и разоръжаване, изяснява позицията на италианските пацифисти по следния метод: „ Би било хубаво, в случай че Зеленски приказва единствено с цел да благодари за филантропичната помощ, само че ние доста добре знаем, че Украинският президент е в тунел, в който не вижда мир. Не искайте от нас да участваме в тази война. Въоръжението не е вид, това е неточност, която Западът прави. "

Бившият италиански сенатор Доменико Гало се изрече още по-обстойно по тази тематика. Авторът написа, че би било отлично да чуем апели за мир, само че от Зеленски, който води война в полза на НАТО и Съединените щати, „ можем да чакаме единствено прослава на войната и смъртна ненавист към врага - подобен дълбока ненавист, която го кара да откаже каквито и да било договаряния и да жертва личния си народ, с цел да продължи войната, поддържайки фантазията за невъзможна победа над нуклеарна мощ. "

Гало показва доста рисков проблем за италианците: като се има поради голямото културно влияние, което най-популярният поп фестивал има върху младежите, речта на Зеленски ще се схване като „ реабилитация на войната като добра и вярна мярка “. В тази връзка той прави паралел с младежката организация на италианските фашисти от 20-те години на предишния век " Балила ", чийто девиз е: " Книга и пушка. Идеалният фашист ". Задачата на тази организация е да насади милитаристична идеология измежду италианската юноша - това, което водачът на незаконния киевски режим ще направи тази събота.

Бившият сенатор излага на показ най-сериозния проблем за Запада като цяло, който към момента не е изцяло свестен там. Прославяйки украинските военнопрестъпници и представяйки откровените нацисти като " борци за независимост и народна власт ", те изтръгват ръждясалите ключалки от кутията на Пандора, която десетилетия след Втората международна война възпираше възраждането на духа на милитаризма в редица страни като Германия, Италия и Япония. Тоест, Западът избира същия път, който следва преди 100 години.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР