Днес в България и много други страни се отбелязва Световният

...
Днес в България и много други страни се отбелязва Световният
Коментари Харесай

Днес светът казва `не` на насилието в училище

Днес в България и доста други страни се отбелязва Световният ден на розовата фланелка. Фланелката и цветът символизират неприемането на издевателството и насилието в учебно заведение.

Всичко стартира през 2007 година като митинг против случай, обвързван с тормоз в едно учебно заведение в Канада. През 2008 година министър председателят на Британска Колумбия афишира този ден - последната сряда от февруари, за ден против издевателството в учебно заведение.

Всяка последваща година от ден на ден възпитаници го празнуват, идвайки в учебно заведение с розови тениски и облекла, на които написа „ Тормозът стопира тук “ и „ Ден на розовата фланелка “.



Скоро самодейността се подема и от хиляди учебни заведения по целия свят, а за първи път в България "Денят на розовата фланелка " се отбелязва през 2012 година

В днешните динамични времена експанзията в учебно заведение е все по-срещано събитие измежду подрастващите. Тя може да е подбудена от яд, изтощение, боязън, безпокойствие, паника, липса на чувство за сигурност, познания и умения по какъв начин да се реагира в дадена обстановката.



През последните две години, поради пандемията, случаите на принуждение и тормоз, както във виртуалното пространство, по този начин и в класните стаи, и в учебния двор внезапно скочиха.

Много деца живеят изолирани, заради болест или неприемане! Много възпитаници са жертва на обиди и унижения и не знаят по какъв начин да се оправят с това, по какъв начин да се защитят, по какъв начин да преминат през претърпяното...

Денят на розовата фланелка е единствено мотив да си напомним, че от всички нас зависи какъв ще бъде животът ни отсега нататък. От нас зависи да научим децата си, че насилието не взема решение нищо. Че деянията на принуждение не ни вършат по-готини. Че не е мъжкарско да набиеш някой по-слаб от теб и да споделиш това "геройство " в мрежата, с цел да спечелиш лайкове... От нас зависи. И от опцията ни да поддържаме връзка с децата си, да им даваме добър образец.

Специалистите поучават да приказваме намерено с децата си. Колкото повече разговаряте с децата си за издевателството, толкоз по-сигурни ще се усещат да споделят с вас, когато станат очевидци или жертви на сходни прояви. Разговаряйте с децата си всекидневно и се информирайте по какъв начин прекарват времето си в учебно заведение, какво вършат онлайн. Проявявайте интерес освен към часовете и заниманията им, само че и към възприятията им.

В цялата страна през днешния ден имаше начинания, отдадени на този специфичен ден.

Служителите на общинската администрация в Стара Загора облякоха розови фланелки със стикери „ Стоп на експанзията в учебно заведение “, „ Можем да бъдем по-добри “, „ Аз предпочитам добрина, съпричастност, приемливост “.

В Белоградчик децата носеха дребни хартиени розови тениски на реверите си.

В доста учебни заведения в страната девойките носеха розови тениски, момчетата - сини.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР