Днес в 17:04 ч. българско време от китайския космодрум Дзиуцюен

...
Днес в 17:04 ч. българско време от китайския космодрум Дзиуцюен
Коментари Харесай

УСПЕХ! Китай изстреля втората си малка орбитална станция Тянгон-2!

Днес в 17:04 ч. българско време от китайския космодрум Дзиуцюен излетя ракетата “Лонг Марч 2F ”. Броени минути по-късно тя сполучливо изведе в околоземна орбита лабораторията “Тянгон 2 ”. Макар че китайската галактическа стратегия е неведнъж забулена в секретност, този път бяхме прелестно сюрпризирани – имаше лъчение в действително време!

Въпреки че китайските ръководители публично дефинират “Тянгон 2 ” като “космическа лаборатория ”, това де факто си е дребна галактическа станция, която мощно припомня на ранната руска стратегия за галактически станции “Салют ”.

“Тянгон 2 ” е дълга 10.4 метра и се състои от орбитален и сервизен модул. Орбиталният модул, в който ще живеят астронавтите, обезпечава витално пространство общо 15 кубични метра. Мини-станцията може да поддържа живота на трима астронавти в продължение на 20 дни, само че късно в хода на планирането е взето решение да бъдат изпратени единствено двама астронавти, само че за 30 дни (един календарен месец). Това ще докара до слагането на нов връх за дълготрайност на китайска пилотирана експедиция.

Изстрелването на двамата астронавти от мъжки пол, чиито имена към момента не са оповестени обществено, ще бъде извършено през идващия месец. Те ще излетят с кораба “Шенчжоу 11 ”.

Това е втората мини станция на Китай. Първата “Тянгон 1 ” бе изстреляна през септември 2011 година и по-късно беше посетена от безпилотния транспортен съд “Шенчжоу 8 ”, както и от пилотираните кораби “Шенчжоу 9 ” и “Шенчжоу 10 ”. Понастоящем “Тянгон 1 ” към момента се намира в орбита, въпреки и да е необитаема и да не е посещавана от хора от 2013 година насам. Вероятно тя ще изгори в земната атмосфера следващата година.

“Тянгон 2 ” е идната стъпка на Китай към придобиването на опит в градежа и поддръжката на орбитални уреди. Ако употребата на “Тянгон 2 ”, както и полетът на “Шенчжоу 11 ”, са сполучливи, китайците ще пристъпят към градежа на модулна орбитална станция. Основният й модул “Тянхъ ” ще излети през 2018 година, а сред 2020 и 2022 година ще бъдат прикачени спомагателните модули “Уентян ” и “Ментян ”. С това огромната орбитална станция ще бъде приключена. Очаква се към нея да бъде инсталиран и галактически телескоп, който може би ще съперничи на “Хъбъл ”.

Запис от днешното изстрелване на “Тянгон 2 ” – натиснете тук (ще бъдете пренасочени към Youtube)

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР