Днес турската лира поскъпва рязко към едномесечни върхове спрямо щатския

...
Днес турската лира поскъпва рязко към едномесечни върхове спрямо щатския
Коментари Харесай

Турската лира рязко поскъпна след телефонния разговор между Тръмп и Ердоган

Днес турската лира нараства внезапно към едномесечни върхове по отношение на щатския $ и еврото предвид на възобновени очаквания за възстановяване на двустранните връзки сред Вашингтон и Анкара. Повод за това стана извършеният късно нощес телефонен диалог сред президентите на двете страни - Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган по отношение на закупуването от страна на Турция на съветските системи за противоракетна защита С-400.

Турската валута се покачва с близо 2% към 5,9000 лири за един $ и с 1,52% към 6,5800 лири за едно евро, достигайки по този метод най-високи равнища от 25-и април насам.

По време на телефонния диалог в сряда, турският президент Ердоган повтори пред Тръмп предлагането си за основаване на взаимна работна група за оценка на въздействието на съветските системи С-400. Двамата водачи също по този начин се договориха да беседват в коридорите на срещата на високо ниво на страните от Г-20 в Япония в края на месец юни, съобщи БНР.

Турската лира се обезцени през актуалната година с към 14%, частично и заради растящото напрежение сред значимите съдружници в НАТО към доставките в Турция на съветските ракетни комплекси С-400, като Вашингтон твърдеше неведнъж, че тези системи за противоракетна защита ще изложат на риск американските изтребители Ф-35. Снощният телефонен диалог сред двамата водачи обаче вдъхна вяра, че може да се реализира съглашение във връзка с съветските системи за противоракетна защита и да се анулира опасността от наказания на Съединени американски щати по отношение на Турция, уточни Джейсън Туви, анализатори в компанията Capital Economics.

Подкрепа за повишаването на турската лира през последните дни на търговия оказа и решението на Централната банка на Турция от началото на седмицата да увеличи наложителните обезпечения на комерсиалните банки при отпущането на заеми в задгранична валута. Целта на тази мярка е да се обезкуражат локалните кредитори да концентрират техните спестявания в други валути отвън турската лира. Надеждите за възстановяване на връзките сред Анкара и Вашингтон се отразяват положително и на турски държавни облигации, както и на фондовата борса в Истанбул.

Днес деноминираните в долари турски дългови бумаги с падеж през 2030-а година нарастват с 0,9 цента, а книжата с падеж 2045-а година - с 0,7 цента, съгласно данни на Tradeweb. Основният фондов показател на борсата в Истанбул пък се покачва с над 2%, до момента в който акциите на турските банки нарастват с над 3%.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР