Днес той подписа заповедта на основание на Закона за биологичното

...
Днес той подписа заповедта на основание на Закона за биологичното
Коментари Харесай

Забраниха вноса и развъждането на норки у нас

Днес той подписа заповедта на съображение на Закона за биологичното многообразие, оповестиха от Министерството на околната среда и водите. Това решение цели съкращаване на общия брой екземпляри от типа американска норка, с цел да се ограничи рискът от изпускане в природата и да се понижи директната опасност за биологичното многообразие в България.

„ Забраната за отглеждане и импорт на норки в България към този момент е реалност. След извършеното публично разискване и направените мнения по всички постъпили мнения подписах окончателната заповед за възбрана. Тези животни са инвазивен тип за България, който нанася съществени вреди върху локалните екосистеми “, сподели министър Борислав Сандов. Той напомни, че изискванията в единствената плантация у нас са неподходящи и са причина в последните години избягали норки да навлизат в територии от дивата природа и да нанасят вреди.

Поради мощното си негативно влияние върху биоразнообразието и екосистемите, както и върху стопанската система в Европа, типът е включен от учените под номер 19 в листата на 100-те най-опасни инвазивни непознати типове в Европа, както и на предпочитаните инвазивни непознати типове за България.

През последните 20 години в Европейски Съюз са въведени забрани за рандеман на скъпи кожи от животни, включително и от типа американска норка, в редица страни – Англия, Австрия, Нидерландия, Словения, Хърватия, Чехия, Италия, Франция, Словакия, Унгария, Люксембург и Белгия.

Забрана за развъждане на норки и животни за скъпи кожи има на процедура и в Германия, Швеция и Швейцария, където условията за изискванията за развъждане, настаняване, хуманно отношение и други са толкоз повишени, че няма икономическа успеваемост от тези ферми. Извън Европейски Съюз възбрана за развъждане на животни за скъпите им кожи е въведена в Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Израел, Нова Зеландия, някои елементи от Съединени американски щати и Канада и други

Заповедта ще влезе в действие след обявяване в Държавен вестник. Допълнително ще бъде оповестена на интернет страницата на Министерство на околната среда и водите.

Американската норка е граблив тип с натурален ареал в Северна Америка. Поради скъпата си кожа е изкуствено отглеждана във ферми и в резултат на това е въведена (умишлено или случайно) в доста страни по света, където след това открива свои популации в природата. Видът, с изключение на доста нападателен див звяр, е и мощно пригодим съперник с негативно влияние върху локалните типове птици, гризачи, земноводни и водни (риби, раци) организми, и нанася съществени вреди на птицевъдството и рибовъдството.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР