Днес ставаме свидетели на отсъствието на любов. Виждаме враждата и

...
Днес ставаме свидетели на отсъствието на любов. Виждаме враждата и
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Ставаме свидетели на отсъствието на любов

„ Днес ставаме очевидци на отсъствието на обич. Виждаме враждата и омразата сред хората, желанието за предимство и превъзходство над другия не престават да завладяват човешкия разум и помрачават Божия облик в индивида. Това ни отдалечават от Небесния Отец ". Това сподели българският патриарх Неофит и Светият синод на БПЦ в посланието си на Велика Събота.

Ето цялото обръщение на Негово Светейшество Неофит, патриарх български:

Обични в Господа рожби на светата ни черква,

Светлината на Възкресението блестящо озарява през днешния ден цялата Вселена и чистата наслада от успеха на изгрелия от гроба Живот ни въздига високо над всичко земно – над всяко страдалчество, печал и безизходност, като преизобилно изпълва душите и сърцата ни, с цел да възкликнем, тържествувайки:

Христос Возкресе!

Животът надделя Своя изконен зложелател, божествената светлина разпръсна мрака и пред нас е само празният Господен гроб, като безмълвно удостоверение за безсилието на злото и гибелта. Свидетели на това празненство на Живота сме и ние, които не сме видели, само че сме повярвали (Йоан. 20:29), и свидетелството ни е истинно, защото то извира надълбоко от нашите сърца. С очите на вярата виждаме и знаем, че всяко празненство на злото и гибелта в този свят са единствено краткотрайни и привидни, защото гибелта няма дял в живота, а по тази причина е била и победена от Този, в Когото всички ще оживеем. Надмогната и посрамена, тя към този момент не е страшна за нас, тъй като беше „ погълната с победа “ (1 Кор. 15:54), и към този момент никой не трябва да се бои от гибелта, „ тъй като Спасовата гибел ни освободи от нея “ (св. Йоан Златоуст, Похвално слово за Пасха).

След Възкресението на Христа Спасителя възкресението от мъртвите стана и наше съображение за живот безконечен, за който се приготвяме още тук, в този живот, който ни е даруван от Твореца. Защото „ както прегрешението цари, причинявайки гибел, така и благодатта… се възцари с истина за живот безконечен, посредством Иисуса Христа “, и този е Божият подарък – „ живот безконечен в Христа Иисуса, нашия Господ “ (Рим. 5:21; 6:23). „ Аз пристигнах – свидетелства Спасителят, – с цел да имат живот, и да имат в обилие “ (Йоан. 10:10). И не щеш ли Неговите думи се извършват и намират своето удостоверение във всепобедното Му Възкресение от мъртвите, което е залогът и начатъкът за възкресението на всекиго от нас – вярващите в Него като път, истина и живот (срв. Йоан. 14:6).

Живеем и се спасяваме във времето сред Възкресението на Христа и Всеобщото възкресение от мъртвите. Не ни е обещано да знаем „ времената или годините, които Отец е положил в Своя власт “ (Деян. 1:7). Епохата на Новия Завет е време на любовта, която е напълно „ осъществяване на закона “ (Рим. 13:10) и ни е завещана от нашия Господ като съществена нравствена полезност, чието осъществяване става допустимо в цялост още тук на земята, в предприемчивост към Бога и индивидите. Сам „ Бог е обич, и който пребъдва в любовта, пребъдва в Бога, и Бог – в него “ (1 Йоан. 4:16), тъй като „ любовта Божия се изля в нашите сърца посредством дадения нам Дух Светий “ (Рим. 5:5). От обич към индивида Сам Бог се въплъти, живя измежду индивидите и като човек пострада поради нас, с цел да победи врага на нашето избавление, възкръсвайки от мъртвите. Затова и пътят към възкресението за живот е този на любовта, в подражателство на завети ни от Христа Иисуса безконечен и неизменим пример. И по тази причина е толкоз мъчно, когато и през днешния ден ставаме очевидци на отсъствието на тази обич. Когато виждаме враждата и омразата сред хората, желанието за предимство и превъзходство над другия да не престават да завладяват човешкия разум, да помрачават Божия облик в индивида и да ни отдалечават от Небесния Отец. Трудно ни е да се примирим с това и отхвърляме да го сторим, и още веднъж свидетелстваме за това какъв брой мил, толерантен и многомилостив е Господ, Който не желае и не търси „ гибелта на грешника “, само че желае „ да се отвърне грешникът от пътя си и да бъде жив “ (Иез. 33:11).

Нашият Бог, Господ Иисус Христос, Който възкръсна от мъртвите, е всевластен и всеблаг. Той има властта да покрие и очисти всеки грях, да изтрие всяка сълза от очите ни и да претвори всяко зло в положително. Бог е безспорното положително и неизмеримата доброта и благосклонност, и великодушие. Той „ е светлина, и в Него няма никаква мрачевина “ – свидетелства светият деятел и евангелист, и тайнозрител Йоан (1 Йоан. 1:5). Тъмнината господства единствено в този свят, само че с Христовото Възкресение към този момент е победена, тъй като „ тъмнината минава, и същинската светлина към този момент свети “ (1 Йоан. 2:8). Ослепителната светлина на Възкресението преобразява всичко и всекиго и огрява пътя ни към безконечния живот, без значение от цялото зло към нас.

След утрото на Възкресението злото е преодоляно и обречено, тъй като бе унищожено най-силното му оръжие – гибелта, посредством която то господства в света (вж. Евр. 2:14). Нека насладата, която Възкресението на Спасителя ни носи, да бъде постоянно с нас и тази наслада бъде цялостна! Да живеем с Възкресението и да осъзнаваме надълбоко в сърцата си необратимата смяна, която е настъпила в нашия свят в утрото на Пасха, когато мракът вечно отстъпи пред Светлината, която той не можеше да обземе (Йоан. 1:5). Врагът на човешкото избавление беше победен и опозорен. На мястото на отчаянието пристигнаха вярата и вярата и Животът се възцари. Нека следваме Светлината, огряваща пътя ни към безконечния живот и Царството Божие, и да работим старателно за своето избавление. Да не бъдем равнодушни наблюдаващи на злото и неправдата, които ни заобикалят, а дейни Господни съработници във всекидневната битка за живота – добротворци и миротворци, почтени за името Христово.

Силата ни е в нашата религия, тъй като е религия във Възкръсналия от мъртвите Син Божи и Син Човешки – Господ и Спасител, и безконечен наш Учител Иисус Христос. Него изповядваме, Нему едничък разпореждаме очакванията си за избавление и живот безконечен, на Него само се доверяваме, помнейки, че „ под небето няма друго име, на индивиди обещано, посредством което би трябвало да се спасим “ (Деян. 4:12).

Отечески поздравяваме с Христовото Възкресение всички правилни рожби на Православната ни черква, в Родината и надалеч от нея, и благопожелаваме нравствен мир и преизобилна пасхална наслада! Благодатта на Възкръсналия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР