Днес стана ясно, че президентът е реферирал таксата наложена върху

...
Днес стана ясно, че президентът е реферирал таксата наложена върху
Коментари Харесай

Асен Василев: Румен Радев се обяви като защитник на Русия, това е срам

Днес стана ясно, че президентът е реферирал таксата наложена върху преноса на съветски газвърху Конституционния съд на Република България. Това няма да спре осъществяването на закона. От 13 октомври таксата се събира и чакаме първите приходи на 14 ноември тази година.

Това съобщи министърът на финансите Асен Василев на специфичен брифинг в финансовото министерство.

" Това, което е учудващо е, че президентът не пази националния интерес на България, или най-малко не по този начин, както аз го разбирам. Националният интерес е този на България, а не на Русия, не на „ Газпром “. С това си деяние президентът се прояви като бранител на ползите на „ Газпром “, това е позор за президентската институция..

По-рано през днешния ден президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за наредбите от Закона за контролпо използването на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, с които се постановат „ енергийни вноски “ върху вноса на съветски природен газ в България, както и върху неговия транспорт за Европа през територията на страната ни.

В настояването си до Конституционния съд президентът показва, че са нарушени редица положения, закрепени в Българската конституция. Оспорените текстове са в противоречие с правилото на законоустановеност на налозите и таксите, защото изначално не е ясна правната природа на нововъведената „ вноска “ и дали тя съставлява налог, такса или мито. Отбелязва се също по този начин, че са нарушени правилата за гарантиране на правото на благосъстоятелност и на свободната стопанска самодейност. Не на последно място, законът е признат в несъгласие с разпоредбите за практикуване на законодателна самодейност и с правилото на правовата страна.

„ Лукойл “ разгласиха прес известие, в което оповестиха разнообразни налози. Смислено е да гледаме корпоративния налог и солидарната вноска. 154 млн. лева е този налог, който е импортиран досега, дружно със солидарната вноска. Както знаете, имаше някои недостатъци в закона, които бяха изменени преди един месец и към този момент е разрешено солидарната вноска да се внася предплатено. Това значи, че до 31 октомври и до 31 ноември, рафинерията би трябвало да заплати, като вноската за съответния месец би трябвало да е минимум 90% от дължимото в границите на годината. Ако „ Лукойл “ извърши закона, ще внесе 400 млн. лева, което включва и импортираните до момента 154 млн. лева Единственото, което се приближава до тази сума, само че Национална агенция за приходите са я отхвърлили, и както 2021 и 2022 година са си плащали налозите, ще си ги платят и в този момент. Да, от рафинерията са подали коригираща декларация, била е на база минали загуби, и е отхвърлена от Национална агенция за приходите, тъй че всички налози са дължими. Шефът на Национална агенция за приходите Спецов е в Брюксел на конференция с останалите си сътрудници от Европейски Съюз. Но, Национална агенция за приходите няма право да изнася данъчна информация, такова право имат обезпечените лица. Но, защото „ Лукойл “ го направи и разгласи размер на платения налог, аз мога единствено да потвърдя, че той е заплатен. Другите говорения за 600 млн. лева са ирелевантни, тъй като са косвени налози, които плащаме всички ние, потребителите. И една историческа информация: За интервала 2009- 2020 година цялата група „ Лукойл “ е заявила загуба от 1,872 милиарда лева За 2021 година е оповестила облага 170 млн. лева, а за 2022 година също облага от 404 млн. лева Данъците можете да си сметнете сами.

За таксата от 20 лева на мегават и претенциите на съседите
Таксата не оскъпява газа за тези страни, тъй като техните контракти са с доставка в съответната страна. Тя единствено понижава облагата на „ Газпром “. За претенциите на Северна Македония, с цел да предявиш иск, би трябвало да си претърпял вреда. Аз не виждам такава.

За да транспортират газ през България, „ Газпром “ са дали гаранции. Имаме всички законови инструменти- Национална агенция за приходите и митници, включително запори и изземване на активи и запаси, в случай че това се наложи. Договорните връзки сред „ Газпром “ и „ Булгартранс газ “ нормално минават през асимилиране на банкови гаранции.

„ За да се смени, който и да е министър, би трябвало ПП/ДБ да изиска тази промяна.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР