Днес сме свидетели на едно наистина историческо събитие – Apple

...
Днес сме свидетели на едно наистина историческо събитие – Apple
Коментари Харесай

Apple отвори сорс кода на операционните системи iOS и macOS

Днес сме очевидци на едно в действителност историческо събитие – Apple отвори за всички сорс кода на своите операционни системи iOS и macOS.
Сега всеки, който има някакво разбиране от програмиране, може независимо да прегледа и изучи всички тънкости на тези Оценка за съвместимост и да ги употребява за лични цели.

Разработчиците от целия свят са безусловно шокирани от това, тъй като кодът на тези операционни системи бе постоянно закрит още с тяхното излизане. Така продължи 10 години.



Apple качи в GitHub сорс кода на XNU ядрото, което се разшифрова като XNU is Not Unix. Това ядро е в основата на Оценка за съвместимост iOS и macOS. Досега достъп до него имаха само експертите на Apple, а в този момент всеки искащ може да го преглежда. Това е напълно неповторим случай, тъй като до този миг екосистемата на Apple бе напълно затворена, а в този момент нейните основатели я разкриват напълно.

Досега iOS и macOS бяха под тоталния надзор на Apple и даже експертите наe знаеха всички нюанси, а единствено частта, в която работят. Сега, свободният код до ядрото ще даде опция на всички разработчици да схванат правилата на работа и напълно да изучат всички нюанси. Apple особено акцентира, че кодът може да се употребява от всички искащи, само че с някои ограничавания.

Ясно е, че по този метод програмистите по-добре ще схващат работата на iOS и macOS, и ще основават по-добри приложения. Но не се изключва разновидността, че Apple замисля нещо световно и напълно ново. Засега не се знае дали ще се появи свободна версия на macOS, която може да се конфигурира на персоналните компютри.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР