Днес швейцарците гласуват на референдум за закон, произтичащ от антитерористичните

...
Днес швейцарците гласуват на референдум за закон, произтичащ от антитерористичните
Коментари Харесай

Швейцария гласува дали да затегне правилата за притежанието на оръжия

Днес швейцарците гласоподават на референдум за закон, произлизащ от антитерористичните ограничения на Европейски Съюз, който цели да втвърди изискванията за сдобиване с някои огнестрелни оръжия. Законът е подложен на критика от швейцарските организации по спортна пукотевица, които участват из цялата страна.

Правителството ясно предизвести, че отменяне на закона би изключило Швейцария, която не е член на Европейски Съюз, от Шенгенското и Дъблинското съглашение, " в случай че всички страни от Европейски Съюз и Европейската комисия се съгласят да си затворят очите ".

Такова изключване би имало последствия за сигурността и даването на леговище, само че и в региона на туризма, и би коствало милиарди швейцарски франкове годишно съгласно федералните управляващи.

Организациите по спортна пукотевица считат тези закани за пресилени и проведоха референдум, като обявиха, че този закон " ще е изцяло непотребен против тероризма, ще отстрани правото на владеене на оръжие и ще загроби спортната пукотевица ".

Според тях е допустимо да се откри прагматично решение с Европейски Съюз, който няма никакъв интерес да изключи Швейцария от европейската мрежа за шерване на данни за престъпността и тероризма, изяснява Оливия де Век, която е армейски капитан и заместник-председател на швейцарското оръжейно лоби ПроТел.

Запазването на статуквото с оръжията в Швейцария се поддържа единствено от Швейцарската национална партия (известна като Демократичен съюз на центъра във френскоезична Швейцария), която има най-вече гласоподаватели в страната.
При отсъствието на федерален указател е мъчно да се знае какъв брой оръжия са в обращение в Швейцария. Освен това един човек може да изиска няколко разрешителни, всяко от които дава право на три огнестрелни оръжия.

Според женевския Изследователски център за леките стрелкови оръжия през 2017 година в Швейцария е имало над 2.3 милиона огнестрелни оръжия в ръцете на цивилни. Това прави близо три на 10 поданици, което слага

Швейцария на 16-о място в света по брой оръжия на глава от популацията.

Новият закон не планува централен указател, само че постанова маркиране на всички съществени елементи на огнестрелното оръжие. Той класира в категорията на неразрешените оръжия полуавтоматичните оръжия с пълнител с огромен потенциал, само че колекционерите и спортните стрелци ще могат да се снабдяват с тях по изключение.

Колекционерите и музеите ще би трябвало отсега нататък да показват по какъв начин считат да съхраняват неразрешените оръжия и ще би трябвало да им изготвят лист. Спортните стрелци пък ще би трябвало да потвърдят след пет и след 10 години, че не престават постоянно да се упражняват в пукотевица.

В Швейцария нападенията с огнестрелно оръжие са доста редки, а привързаността към оръжията е завършена от традицията на войска от военизирани цивилни, които държат пушката си вкъщи. Федерален празник на стрелбата, национални надпревари... има доста мотиви за извършения в пукотевица, а ползата към оръжията от всевъзможен диаметър се ускори през последните години.

18-годишният Грегори Бартаса взе участие в курс за млади стрелци в Женева. Обучението за хора на възраст от 15 до 20 години е гратис, тъй като се субсидира от управляващите. Той тренира с едно от най-използваните от спортните стрелци оръжие: ФАСС 90 (SIG-550), автоматизираната пушка на швейцарската войска, чийто автоматизиран режим се деактивира, когато става благосъстоятелност на граждански.

" Мои родственици имат оръжия, постоянно заедно съм с тях на стрелбището и мисля, че в случай че този закон се одобри, ще стане доста по-сложно човек да си купува оръжия и да се занимава със пукотевица за забавление ", споделя студентът по търговия.

Новият закон не класифицира армейската автоматизирана пушка като неразрешено оръжие,

в случай че притежателят й я задържи след края на военната си работа. Тя обаче става неразрешена, в случай че се трансферира на правоприемник или се продава.

Организациите по спортна пукотевица декларират, че това е " диктат на Европейски Съюз ". Ако законът бъде признат, " би трябвало да се знае, че 80 % от оръжията, които се употребяват от спортните стрелци, ще бъдат обхванати от възбраната ", възмущава се Серж Видал, секретар на Женевския комитет " Свобода и отвореност ".

Според последното допитване на института Же Еф Ес в Берн, оповестено на 8 май, отговорите " да " ще завоюват в референдума с 65 % против 34 % отговори " не ".

Депутатката от Зелената партия Лиза Мацоне счита, че сходна победа ще изпрати позитивен сигнал за способността на швейцарците за по-добър предстоящ надзор на притежанието на оръжия. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР