Днес ще ви разкажа за любимите си бери плодове. Любими

...
Днес ще ви разкажа за любимите си бери плодове. Любими
Коментари Харесай

Силата на любимите ми бери плодове

Днес ще ви опиша за обичаните си бери плодове. Любими са ми освен тъй като са толкоз ароматни и вкусни, само че и тъй като са правилен другар на здравето и хубостта ни. Съдържащите се в тях скъпи коктейли от витамини и микроелементи са им спечелили славата на суперхрани, по-късно ще разберете за какво.

 

Ягода

 

В пресните ягоди се съдържат калий, калций, магнезий, фосфор, желязо, както и други микроелементи, само че в по-малки количества. Източник са на витаминини от група B (вкл. В9 – фолиева киселина), а в 100 грама ягоди се съдържа целесъобразната дневна доза витамин С. Антиоксидантите (флавоноиди, фенолни вещества) и витамин С облекчават положения, свързани с нарушена функционалност на очите. Kалият спомага за вярното поддържане на очното налягане. Полифенолите способстват за естественото действие на мозъка, спомагат забавянето на стареене на тъканите, в това число и мозъчните. Ягодите са потребни при лекуване на кожни алергични реакции (вкл. слънчево изгаряне), имат противовъзпалителен, антиоксидантен и противораков резултат. Можете да си извършите ягодова маска за лице – за няколко минути наредете прясна ягода, нарязана на филийки, върху лицето си. Резултатът е разчистване на кожата и равнене на тена.

 

Малина

 

Малините са с високо наличие на витамин С, витамин B2 (рибофлавин), витамин B9 (фолиева киселина), магнезий, манган, ниацин, калий и мед. Съдържат забележителни количества полифенолни антиоксиданти, както и диетични фибри. Малините работят като магия на бръчките. Също по този начин защищават кожата от слънчевите лъчи. Антиоксидантната мощ, дължаща се на витамин С, дейно понижава старческите петна и обезцветяването. И от малините може да се направи маска за лице – миксирайте до хомогенна примес една чаша пълномаслено кисело мляко и две чаши пресни малини. Нанесете върху цялото си лице за към 15 минути. След това измийте с хладка вода.

 

Къпина

 

Къпината съдържа доста повече витамин Р (биофлавоноид) в сравнение с малината. Освен това в тъмните плодове има витамини К, А и С. Заради тези си качества къпините се употребяват от древността като доста положително средство за понижаване на температурата. Къпините са превъзходен източник на антиоксиданти, които оказват помощ на организма да се отърве от свободните радикали и да забави процесите на стареене, както и да ускори имунитета. Съдържат фосфор, калий, мед и магнезий. Консумацията на къпини спомага за нормализиране положението на централната нервна система.

 

Боровинка

 

Боровинките са заредени с антиоксиданти, също така оказват помощ в битката против над 20 типа заболявания. Богати са на танини, калий, калций, желязо, витамини А, С, К, бета каротин, фолиева киселина. Често споменавани като една от най-ефективните суперхрани, боровинките дължат цвета си на пигмента антоцианин, който е форма на антиоксидант. Също като други червени или лилави плодчета (напр. червени боровинки, годжи бери), те се борят с признаците на стареене, като понижават вредата от свободни радикали, породени от външни фактори и агресори. Именно ролята на боровинките като мощен антиоксидант е въодушевила VICHY, с цел да създадат гамата грижа за кожата. Продуктите от серията, обогатена с дестилат от ферментирал черен чай и с термална минерализираща вода VICHY, вършат чудеса с кожата на лицето: очевидно изглаждане на първите бръчки, равнене на тена, изтриване на следите от стрес, отмалялост, недоспиване, небалансирано хранене.

 Благодарение на комплекса от полифеноли от боровинки и екстракта от ферментирал черен чай кремът IDÉALIA на VICHY енергизира кожата ни и разкрива сияйността й през целия ден.

Червена боровинка

 

Плодовете на алената боровинка са богати на витамини, микроелементи, минерали, дъбилни субстанции и флавоноиди, омега-3 и 6 мастни киселини, каротеноиди и фитостероли. Те са мощен антиоксидант – витамин А дейно обезврежда действието на свободните радикали. Притежават и антисептични свойства. Подобно на елементарните боровинки, алените съдържат флавоноиди – полифеноли, известни с действието си против оксидативния стрес. Приемането на червени боровинки сурови или под формата на сок ще докара до по-сияйна кожа. Освен това киселинното им наличие контролира отделянето на себум при мазна и лъщяща кожа и успокоява зачервяванията.

 

Годжи бери

 

Препоръчителната дневна доза годжи бери е към 30 грама (не е подобаващ плод за деца под 5 години). С това минимално количество нашият организъм си набира повече витамин С от портокалите, повече бетакаротин от морковите и повече желязо от порция алено месо. В състава на годжи бери влизат много витамини от група В, витамин А, антиоксиданти, полизахариди, аминокиселини, магнезий, мед, фосфор, йод, калий, калций, цинк, селен. Това антично растение оказва помощ за опазване на младия тип на кожата, работи превантивно против сърдечно-съдови, чернодробни и бъбречни проблеми, укрепва имунната система, усъвършенства метаболизма и зрението, понижава целулита, пречиства организма от отрови и е подобаваща храна при астма, диабет, язва, високо кръвно налягане, редица алергии, отмалялост, бодърствуване, изнемощялост, звук в ушите и други

 

Инка бери

 

Инка бери се назовават плодовете на растението физалис. Инка бери е плод, скъп още от дълбока античност, спадащ към актуалната подредба на суперхраните и отличаващ се с неповторим усет. Най-често се открива и употребява сушен. С високо наличие е на фосфор, витамин А, витамин С, витамин В12, протеини и биофлавоноиди. Физалисът е мощен антиоксидант, работи успокояващо заради високото наличие на флавоноиди, оказва помощ за пречистването на кръвта и има антисептично деяние. Изключително потребен е за деца, защото е доста мощен имуностимулант и има антивирусен резултат.

 

Акай бери

 

Акай бери е растение, което съдържа висок % фибри, витамин А и С, желязо, калций, флавоноиди, както и разнообразни киселини (аспартанова, глутаминова и олеинова). Освен това той е и богат източник на протеини, омега-6 и 9 мастни киселини, които са известни със своята превантивна роля за вярното действие на сърдечно-съдовата система. Една от най-очевидните изгоди от потреблението на акай бери е обвързвана с богатото наличие на антиоксиданти. Плодовете на акай бери доста наподобяват боровинки, само че растението не е шубрак, а дърво. Богати на витамин Е (полезен за кожата, косата и ноктите), плодчетата акай също имат положителни противовъзпалителни качества. Ако страдате от акне, потреблението на натурална маска с акай ще понижи зачервяванията поради високите антиоксидантни равнища, които подтикват циркулацията.

С поддръжката на VICHY
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР