Днес ще бъдат разпределени необходимите количества тестове на училищата в

...
Днес ще бъдат разпределени необходимите количества тестове на училищата в
Коментари Харесай

Разпределят тестовете за връщащите се в училище по-големи ученици

Днес ще бъдат разпределени нужните количества проби на учебните заведения в страната за връщане на всчики възпитаници присъствено в клас в понеделник - 6 декември. Това оповестиха от Министерството на образованието.

Условието е във всички общини със заболяемост над 250 на 100 000 души учениците да бъдат изследвани с щадящи проби един път седмично, а учителите - два пъти седмично. В една паралелка би трябвало да има най-малко 50% възпитаници, които се изследват или имат зелен документ.

Както дребните възпитаници, по този начин и огромните ще се тестват в учебните заведения при започване на първия присъствен образователен ден за седмицата. Отсъствалите ще бъдат изследвани сега, в който дойдат на учебно заведение. Освободени са притежателите на зелен документ.

Доставени са задоволително проби, с цел да може всички възпитаници да се върнат присъствено в клас в понеделник - 6 ноември. Това заяви пред БНР заместник-здравният министър Александър Златанов и увери, че проби са обезпечени за минимум две седмици.

" Тестове до 15 декември са обезпечени, чакаме и другата седмица да има доставки на задоволително проби. Мислим към този момент за началото на новата година и за след 1 януари ", съобщи той.

 Заместник-министър Златанов предвижда сериозен спад на новите случаи на COVID-19.

" Заболяемостта пада на всички места. Най-високата е към 500 на 100 000. Поне половината от страната към този момент е в оранжева зона. Очакваме да падне под 250 и няма да има потребност от проби ", разясни той.

Процентът на новите позитивни проби за ковид остава на равнище към 7.5 на 100. При над 27 хиляди теста, направени през последното денонощие, новозаразените са малко над 2 хиляди.

Общият брой на хората в лечебни заведения е намалял едва, само че настанените в интензивни отделения още веднъж са над 700. След като в сряда смъртните случаи бяха паднали под 100, те още веднъж са трицифрен брой - 114 умряли.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР