Днес СЕМ заседава за ограничаването на пропагандни тв програми, коментира

...
Днес СЕМ заседава за ограничаването на пропагандни тв програми, коментира
Коментари Харесай

Готвят удар по руската пропаганда у нас

Днес Съвет за електронни медии заседава за ограничението на пропагандни тв стратегии, разяснява експертът по медийно право, лекар по право, лекар на политологическите науки, професор в СУ " Св. Климент Охридски " проф. Нели Огнянова.

Забраната на пропагандната кремълска машина, която разгласи председателката на Европейската комисия, е в подготовка. Не знаем какво ще включва този акт. Но може да се работи - бизнесът, жителите, самостоятелните регулатори. За отговорността на медиите към този момент доста е казано, това е обособена тематика, разяснява тя.

Ето какво споделя тя:

Бизнесът сподели по какъв начин: по два метода - като дава нов запас за задачите на информирането (Мъск) и като парира и най-малко ограничи дезинформацията и пропагандата (от YouTube до Булсатком).

Гражданите печелят войните, в това имаме вяра всички. Гражданите, не военните. Какво се изисква от нас: верни осведомени избори, отпор на пропагандата, повече мислене, което в книгите назовават сериозно. Критично мислене, отличаване на нарушителя от жертвата, дейна взаимност. Изискване от демократичните институции и поддръжка за явен проевропейски и проатлантически курс на България - член на НАТО и Европейски Съюз.

Ако приказваме за пропагандните потоци на Кремъл, има ги на разнообразни равнища, за опълчването на които има разнообразни правни учредения:

Съветът за електронни медии (СЕМ) е насрочил съвещание за 1 март точно за разискване ограничението на пропагандни тв стратегии. Вероятно е, макар че това не е маркирано в дневния ред на съвещанието му през днешния ден, да стане дума и за нелинейните услуги.

В общия случай онлайн наличието - нелегално или причиняващо щета, въпреки не нелегално - е предмет на контролиране на национално равнище, в интернационална правна рамка, а скоро и на равнище Европейски Съюз в DSA (в развой на приемане). По мое мнение тук Съвет за електронни медии има доста лимитирана роля към този момент, само че нещата ще се трансформират след приемането на DSA.

Прочетох отзиви, че България към този момент заглушавала съветски уеб сайтове. Доколкото чета, хакерите на световно равнище правят такава работа, не българските управляващи.

Нямам специфична информация, тъй че споделям по какъв начин ми наподобяват нещата.

Финално: намесата би трябвало да е обоснована, минималната нужна, с цел да се реализиран задачите, пропорционална и след преценка за обективен баланс - към това приканват съдилищата постоянно при налагането на ограничавания.

Путин няма да завоюва тази осведомителна война.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР