Днес се отбелязват 90 години от Гладомора в Украйна, при

...
Днес се отбелязват 90 години от Гладомора в Украйна, при
Коментари Харесай

Днес се отбелязват 90 години от Гладомора в Украйна

Днес се означават 90 години от Гладомора в Украйна, при който руските управляващи подлагат посредством апетит на редовно заличаване, съгласно разнообразни оценки, няколко милиона украински жители. По този мотив

Гладоморът е исторически интервал по време на руското ръководство в Украйна, през който посредством репресивни и политически дейности се стига до всеобщ апетит в руска Украйна през 1932 – 1933 година. Това е една от най-тежките национални произшествия в украинската история, като жертвите, по разнообразни оценки, варират сред 2 и 10 милиона души. Гладът е провокиран от политиката на руското държавно управление отпред с диктатора Йосиф Сталин, като трагичните събития засягат и други области в Съюз на съветските социалистически републики, въпреки и в доста по-малка степен.

Доц. Мария Георгиева е украински академик, професионален историк, работила в Киев до началото на съветската инвазия в Украйна, също така, тя е и бесарабска българка, която получава опцията след идването си в България да продължи своята научна кариера в Българска академия на науките. Според нея жертвите от Гладомора са даже повече от формалните числа.

" Днес се отбелязва паметта на тези трагични събития, което е едно огромно закононарушение на сталинския режим. Главната причина за Гладомора, е че това е геноцид на украинския народ и Сталин искаше да унищожи украинския народ като нация, с цел да не могат да се съпротивляват на неговата политика. Същевременно Сталин се опитваше да реализира резултат във връзка с индустриализацията, само че това нямаше по какъв начин да стане, в случай че не беше изнасяно жито от украинските села. Третата причина, която докара до тези страшни събития и тези последици, бе унищожаването на украинската интелигенция, тъй като тя можеше да се опълчи на сталинската политика за основаване украинската страна, както е било през 1917 година със основаването на Украинската Народна Република. Това го разбираше Сталин и по тази причина направи тези събития в интервала 1932-33 година. През 1946 година има трети Голодомор по време, на които, по малко хора умират, само че и той е резултат от репресивната политика на Сталин ", съобщи доцент Мария Георгиева.

Д-р Евлоги Станчев от Института по Балканистика към Българска академия на науките, познаващ процесите в постсъветското пространство и Украйна споделя, че това е най огромната контузия в историята на страната и нейния народ.

Цифрите на потърпевшите по време на Гладомора съставлява 10% от нейното население в оня интервал. Нещо повече в последвалия интервал руското управление прави всичко допустимо да манипулира демографските данни по време на преброяването от 1937 година и да заличи мащабите на тази злополука.

И двамата вършат връзка сред Гладомора и днешните събития в Украйна, свързани с съветската инвазия от преди близо две години

" Тази политика се демонстрира и през днешния ден в политиката на Путин, тъй като той не е склонен с това, че Украйна не може да избере своя път на независимо развиване към Европейски Съюз и НАТО и се пробва да заплашва украинския народ с геноцид и война. Събитията от 1932-1933 година и през днешния ден руско-украинската война са напълно свързани, тъй като политиката на Путин, и преди този момент на Сталин, е идентична. Имате едни и същи способи и исторически разкази, и като цяло една и съща идеология, защото Путин не може да се съгласи със съществуването на самостоятелна украинска страна, и се пробва да направи всичко, стигайки до изтребването на украинския народ.Той желае да унищожи украинската нация, както и енергийната инфраструктура, също по този начин и културното завещание и унищожаването на украинския народ ", разяснява Мария Георгиева.

" Днешната експанзия на Русия, напълно отговоря на същите тези критерии. Днес ние напълно умерено е належащо да приказваме за открит и умишлен геноцид против украинския народ в Украина от страна на Кремъл.Това е нещо, което ми прави усещане, че интернационалната общественост тихомълком се пробва да заобикаля тематиката, тъй като тя е доста сензитивна. Основните политически играчи в интернационалното пространство не са доста последвотелни и това е пропуск и би трябвало доста съществено да се подчертава върху него, тъй като приказваме за изключителна човешка злополука. Тя има доста ясна цел и тя е декларирана в публични медии на Руската федерация работеща за заличаването на украинската национална еднаквост, такава каквато е сега. Тя не дава отговор съгласно съответните пропагадните показа на сегашен Кремъл, за история и политическо настояще ", сподели доктор Евлоги Станчев.

Станчев споделя, че е рисков протичащия в днешна Русия развой на ресъветизация и героизирането на някогашния Съветски съюз, специфичните му служби и неговия водач в един не къс интервал - Йосиф Висарионович Сталин.

" Говорейки за ресъветизация, би трябвало да кажа, че тя на процедура не е изчезвала от съветското общество, защото главният пиедестал в паметта е успеха в така наречен " Велика отечествена война ". Има нещо, което е доста по притеснително, че става дума с изключение на за ресъветизация, само че и за ресталинизация, което значи напълно да се възвърне освен напълно историческия и политически облик на Йосиф Сталин, а за възобновяване на политически практики от неговото време. Нещо, което съгласно мен е доста по смущаващо е, че този развой обгръща не дребна част от съветското общество и че той намира утвърждението му. Ние виждаме, че всеки по сериозен глас нападателно се заглушава от днешната Руска федерация, които са се занимавали с закононарушенията на някогашния Съюз на съветските социалистически републики по времето на сталинизма са пращани в затвори ", посочи още доктор Станчев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР