Днес се очаква кабинетът да представи резултатите от проверките на

...
Днес се очаква кабинетът да представи резултатите от проверките на
Коментари Харесай

Мляко и яйца най-много удрят по джоба, какво да направи властта

Днес се чака кабинетът да показа резултатите от инспекциите на цените на питателните артикули на пазара. Това беше оповестено през вчерашния ден от президента Румен Радев пред публицисти. Още преди дни президентът съобщи, че тези инспекции са посочили притеснителни фактори.

Анализаторите Лъчезар Богданов, основен икономист в Института за пазарна стопанска система, и Владимир Иванов, ръководител на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите, разясниха пред нова телевизия не престават ли цените на храните да порастват, има ли далавера и какви ограничения са нужни против нея.
-->
„ Цялата мярка е, с цел да се ревизират цените на вносните артикули, на борсите, както и тези на продуктите на едро и дребно. Цели се покачване на потребителската просвета. Спекулата по принцип в комерсиалния речник я няма. На процедура имаме корист с комерсиално състояние. Отиваме или към свръхпечалба или към свръхрентабилност. Винаги има такава корист, въпросът е в какви размери. Трябва да се проучва сложно казусът, защото има и неефективни практики ”, счита Иванов.

Според Богданов към момента цените на храните у нас са по-ниски в сравнение с в Европейски Съюз.

„ Разликата е при млечните артикули и яйцата. Последната година при някои храни имаме спад на борсовите цени на суровините. Комисия за защита на конкуренцията би трябвало да каже дали това е резултат от нелоялна процедура и има ли картел ”, разясни той. И предвижда, че цените ще спаднат в идващите 3-5 месеца.

По думите на Иванов е обикновено дефицитните артикули да с по-висока цена, както е при сезонните краставици.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР