Днес се навършват 32 години от началото на демократичните промени

...
Днес се навършват 32 години от началото на демократичните промени
Коментари Харесай

32 г. по-късно: Денят, в който Живков падна от власт и дойде демокрацията

Днес се навършват 32 години от началото на демократичните промени у нас. На 10 ноември 1989 година Тодор Живков е свален от власт. Мнозина българи считат, че тоталитаризмът у нас рухва на идващия ден след рухването на Берлинската стена.

Но историците показват, че 10 ноември у нас има своята предистория. Москва към този момент е дала знак на Тодор Живков, че е нежелателен.
Снимка: bTV

„ В края на 1988 година той подава една театрална оставка в Политбюро. Единодушно я отхвърлят. Не просто я отхвърлят, само че го и молят в този тежък за партията и страната миг – да остане “, споделя ръководителят на ДА „ Архиви “ доцент доктор Михаил Груев.

Оставката е отхвърлена, само че документът е непокътнат от Георги Атанасов. И подаден на 10 ноември 1989 година, въпреки че е датиран година по-рано.
Снимка: bTV

„ Добре известните фрагменти, с увисналата физиономия на Живков, е от Пленума, когато от негово име е прочетена оставката му “, добавя Груев.

В Дом 1 на резиденция Бояна, където към този момент е Националният исторически музей, залата, в която Живков е отхвърлен – е съвсем непокътната. „ Тази зала е седяла затворена до 2018 година. Преди 3 години, когато взехме решение да я отворим, защото е обвързвана с нашата история “, изясни Михаил Ваклинов от НИМ.
Снимка: bTV

След свалянето на Живков за ръководител на Държавния съвет е определен Петър Младенов. В следствие той е сменен с гласоподаване от Народното събрание от Желю Желев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР