Днес се навършват 183 години от рождението на Васил Иванов

...
Днес се навършват 183 години от рождението на Васил Иванов
Коментари Харесай

183 години от рождението на Васил Иванов Кунчев – Левски

Днес се навършват 183 години от рождението на Васил Иванов Кунчев – Левски.

"За враговете на демокрацията и републиката – гибел ".

Той е роден в китното подбалканско градче Карлово на 6 юли 1837 година, (18 юли нов стил).
10 цитата за България и българите, които ни карат да се просълзим и гордеем 10 фотоси  10 цитата за България и българите, които ни карат да се просълзим и гордеем  10 цитата за България и българите, които ни карат да се просълзим и гордеем  10 цитата за България и българите, които ни карат да се просълзим и гордеем  10 цитата за България и българите, които ни карат да се просълзим и гордеем
Образованието си стартира в килийното учебно заведение в родния си град. Година по-късно продължава в локалното взаимно учебно заведение.

Иван Кунчев, бащата на Левски умира, когато той е на 14 година Грижите за младото момче поема вуйчо му – Василий Караиванов.

В интервала 1852-1854 година, той живее в локалния светогорски метох и учи църковно пеене.

През 1856-1857 година, младежът учи в свещеническото учебно заведение на даскал Иванов в Стара Загора, а през идната година приема отшелнически ранг дякон с име Игнатий.

В края на 1861 година, Левски напуща манастирът, с цел да се посвети на националното дело.

Левски се насочва към Сърбия, с цел да се причисли към Първата Българска легия, проведена от Раковски.

Легендата гласи, че по време на военни извършения той прави лъвски скок, от който всички са възхитени и стартират да го назовават Левски.

В Белград Левски укрепва познанствата си от Първа легия. Там той се среща и с нови революционери, измежду които Ангел Кънчев и Любен Каравелов.

На 11 декември 1868 година с параход от Турну Мъгуреле (град в Румъния), Дяконът потегля за Цариград. Започва първата си обиколка навътре в страната, подкрепят от "Българско общество ".

Левски посещава Пловдив, Перущица, Карлово, Сопот, Казанлък, Сливен, Търново, Ловеч, Плевен и Никопол.

Той изследва публичните настроения и готовността на народа за протест.

 васил левски iStock

На 1 май 1869 година, Левски подхваща втората си обиколка. Този път се доставя със сведения за вътрешни дейци.

На 26 август 1869 година Левски се завръща в Букурещ. Той има ясна визия за ситуацията в България и за опцията за триумф на комитетската мрежа, по тази причина би трябвало да убеди емигрантската революционна интелигенция в правотата на концепциите си.

В края на 1869 година, Апостола, дружно с Любен Каравелов, взе участие в основаването на Българския революционен централен комитет - (БРЦК)

През май 1870 година, Левски се завръща в България, заема се с доизграждането на комитетската мрежа и основаването на ВРО (Вътрешна революционна организация). За столица на организацията е определен Ловеч.

 васил левски iStock

Комитетите стартират дейна работа за привличане на последователи, за събиране на средства и закупуване на оръжие.

Васил Левски и ръководителя на Българския революционен централен комитет Любен Каравелов схващат, че бъдещият триумф на въоръжената битка зависи от съдействието на емиграцията и вътрешните комитети.

Двете организации подготвят и приспособяват обща стратегия и правилник, и гласоподават за сливането си на общото заседание на БРЦК (29 април-4 май 1872 г.).

ВРО получава съществени удари от османските управляващи след Арабаконшкия грабеж (1872)

Турското държавно управление получава доказателства за битие на територията на империята на бунтовна организация, водена от към този момент търсения Васил Левски.

Апостолът на Българската независимост е предаден през зимата на 1872 година Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч и е съден в София.

Обесен "там близо край град София " на 19 февруари 1873 година Васил Левски е безконечният аршин на генерации българи от Освобождението до през днешния ден.

И до през днешния ден почитаме като по-голямото събитие - обесването, а не рождението на Левски.

Има разнообразни пояснения за това, само че по-важното е неговото дело да се пази и помни от цяла България.

"Без гражданска война сме изгубени во веки веков. "
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР