Митичната резиденция на Тодор Живков край Банкя продължава да е

...
Митичната резиденция на Тодор Живков край Банкя продължава да е
Коментари Харесай

Кой ще прилапа резиденцията на Бай Тошо в Банкя?

Митичната резиденция на Тодор Живков край Банкя продължава да е апетитна хапка за десетки държавни и частни организации и амбициозни баровци. Емблематичната сграда, издигната персонално за потребностите на някогашния Първи, в последните години се бе трансформирала в сметище и котило на клошари и наркозависими.

Тя бе оставена на произвола на ориста, тънеща в съсипия и бедност. Изненадващо обаче внезапно резиденцията се трансформира в ябълката на раздора измежду столичните общински съветници.

Имотът провокира спор сред групата на кмета Васил Терзиев и общинарите от ГЕРБ. Представителите на „ Спаси София “, които са част от най-голямата коалиция в градския парламент, оферират Община София да изиска от страната да придобие безплатно резиденцията в Банкя, която е обществена държавна благосъстоятелност. Вносителите се стимулират, че комплексът е „ скъп архитектурен пример на следвоенния модернизъм “.



Днес постройката се разрушава

В същото време обаче парцелът се разрушава, а паркът към него пустее. „ Спаси София “ оферират, откакто го придобие, Столичната община да го възвърне като „ профилиран балнеоложки и конферентен център за профилактика и/или долекуване “.

Представителите на ГЕРБ в СОС обаче са срещу тази концепция, както и кметът на Банкя Рангел Марков. Той твърди, че три университета все още проявявали интерес към резиденцията, като желанието им било да я трансфорат в образователен център. Съветникът от ГЕРБ Анна Стойкова, която е от Банкя, пък изяснява, че в парка на резиденцията имало доста частни парцели, чиито притежатели не са обезщетени. В зелените площи като гъби изникнали и над 20 противозаконни постройки. Спорът занапред ще продължава, до момента в който се реши бъдещето на паметната резиденция.



Клошари и наркомани населяват резиденцията

Издигането ѝ стартира още през 1973 година Архитект е Павел Николов. Първоначално постройката е трябвало да бъде санаториум за заслужили дейци, само че Тодор Живков харесва мястото и го прави своя резиденция.

След 10 ноември 1989 година Тодор Живков e изгонен от резиденцията в Банкя. През 1990 година тя е предадена на Българската асоциация за туризъм и отдих, а след това и на Столичния национален съвет. Година по-късно Столичният общински съвет основава сдружение „ Софийски голф и кънтри клуб “ дружно с фондация „ Масако Оя “. През 1992 година макар намесата на Министерски съвет под управлението на Филип Димитров общинският съвет на София дава 51% от парцела на новоучреденото сдружение ООД „ Софийски голф и кънтри клуб “. В идващите няколко години японската милиардерка Масако Оя се настанява в резиденцията, като поставя логото на сдружението над парадния вход.

Резиденцията стартира да работи като хотел. През 1997 година държавното управление на Иван Костов връща постройката на страната и тя действа като комплекс за отдих до 2009 година, когато минава под опеката на ДАНС с концепцията да бъде употребена като подготвителен център. Това обаче продължава единствено година, след което резиденцията отново е поверена на Областна администрация-София, а след това се озовава под опеката на НСО. Известно време е била охранявана и от малко малко поддържана, само че аргументите да стигне до сегашния ѝ тип са незнайни.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР