Днес се навършват 131 години от рождението на Борис Леонидович

...
Днес се навършват 131 години от рождението на Борис Леонидович
Коментари Харесай

Google почете Борис Пастернак

Днес се навършват 131 години от рождението на Борис Леонидович Пастернак - световноизвестния съветски стихотворец, публицист, преводач, притежател на Нобелова премия за литература. Но той има нелека писателска и човешка орис.

Роден е в Москва през 1890 година в еврейско семейство, представители на интелигенцията, напомня "Библиотека България ". Баща му е художник-академик, майка му - пианистка, професор в Одеската консерватория. Те се реалокират от Одеса в Москва една година преди раждането му. Семейството е било асимилирано, тъй че за своя еврейски генезис момчето схваща чак десетгодишно. При това, при напълно неподходящи условия, дребният Борис не бил признат в гимназията, защото там се съблюдавала процентна квота за евреите. Все отново е признат идната година и получава отзив, в който е било посочено неговото "юдейско изповедание ".

В дома им постоянно гостували музиканти, писатели, художници. Борис е можел да реализира триумф във всички тези области на изкуството. Детската му фантазия е била да стане първокачествен музикант като майка си, даже написал няколко творби, най-отличаващото се от които, била една соната. Но бързо се преориентирал от това въодушевление към философията, а от философията към поезията.

Пастернак приключва гимназия със златен орден, след това учи в Московския университет - първо в юридическия факултет, след това - във философския. Изучавал е философия и в Марбург, Германия. От 1910 година е в редиците на футуристите. Първите му стихове са отпечатани през 1913 година, а през 1914 година излиза първата му книга "Близнец в тучах ", повлияна от Александър Блок и футуризма. През 1921 година фамилията му емигрира в Берлин и поетът поддържа с тях връзка само посредством писма. През същата година Пастернак издава стихосбирката си "Сестра моя жизнь ", която има голям резултат върху съветската лирика. Тя го трансформира в модел за подражателство на по-младите поети и уверено трансформира поетичния жанр на създатели като Осип Манделщам и Марина Цветаева.

През 20-те години Пастернак написа доста стихотворения и поеми, а през 1928 година се отдава на прозата. Това е интервалът на формалното му признание в Съюз на съветските социалистически републики. Той интензивно взе участие в работата на Съюза на писателите в Съюз на съветските социалистически републики, само че през 1936 година го упрекват в отделяне от действителността и по този начин стартира неговото последователно отчуждаване от формалната литература. По това време той стартира да превежда Шекспир, Гьоте, Шилер, Рилке, Верлен, грузинска лирика. Тези преводи радват читателите и през днешния ден.

От 1945 година Пастернак написа романа си "Доктор Живаго ", който приключва през 1955 година Романът, който ще го популяризира и срине. Текстът претърпява доста редакции и по време на писането писателят нееднократно трансформира заглавието - "Свещта гореше ", "Момчета и девойки ", "Опитът на съветския Фауст ", "Смърт няма ", само че най-после избира заглавието "Доктор Живаго ". Романът споделя за живота на съветската интелигенция от началото на столетието до Великата отечествена война, визира съкровени въпроси за човешкото битие - тайните на живота и гибелта, въпросите на историята, християнството. Произведението е изпълнено с висока поетичност.

През 1958 година Борис Пастернак получава Нобелова премия за литература, препоръчан е от Албер Камю.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР