Днес се навършват 12 години от потъването на корабчето Илинден

...
Днес се навършват 12 години от потъването на корабчето Илинден
Коментари Харесай

12 г. от потъването на кораба Илинден. Какво се случи с виновните

Днес се навършват 12 години от потъването на корабчето " Илинден " на 5 септември 2009 година в Охридското езеро.

По време на случая в Македония се удавиха 15 български туристи. Корабчето превозваше над 50 български туристи към манастира " Свети Наум " и потъна за минути на 200 метра от брега.

В началото на месец април 2012 година Апелативният съд в Битоля удостовери неоправдателните присъди за Сотир Филевски и Бранко Баич по делото за потъналия в Охридското езеро транспортен съд " Илинден ". На 5 юли 2011 година Основният съд в Охрид призна за отговорни двамата подсъдими. Капитанът на кораба Филевски и хърватският жител Баич, дал документ за годността на плавателния съд, бяха наказани на по една година затвор. Съдът счете, че Сотир Филевски не се придържал към наредбите за корабоплаването и безгрижно сметнал, че няма заплаха, като качва на борда на кораба над 50-те български туристи. Заради неспазване на закона за корабоплаването беше наказан и Баич, съобщи Българска национална телевизия.

Две седмици след трагичния случай корабът " Илинден " бе изваден на повърхността. Екипите на хърватската компания " Дубина " в продължение на два часа изпомпваха водата от него.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР