Днес проектната компания „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД празнува

...
Днес проектната компания „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД празнува
Коментари Харесай

„АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД празнува 10 години от своето учредяване

Днес плановата компания „ АЕЦ Козлодуй – Нови мощности “ ЕАД чества 10 години от своето основаване, като на 09.05.2012 година Дружеството е вписано в Търговския указател към Агенцията по вписванията. Мисията на Дружеството е да извърши Проект за въвеждане в употреба на нова нуклеарна мощ за произвеждане на електро- и топлоенергия, който ще способства за осъществяването на общоевропейската и държавната политика за възстановяване сигурността на енергийните доставки, гарантиране на енергийната сигурност и прекосяване към нисковъглеродна стопанска система.
Целта на „ АЕЦ Козлодуй – Нови мощности “ ЕАД е да провежда и управлява целия развой на предпроектно изследване, планиране, създаване и въвеждане в употреба на нуклеарна енергийна мощ от най-ново потомство (III или III+) на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “.
За тези 10 години, екипът на Дружеството извърши голям брой задания от сериозния път за стратегическото развиване на плана. В рамките на предпроектните изследвания сполучливо бяха направени технико-икономически разбор, установяване на местоположението (избор на площадка) за разполагане на нуклеарното оборудване, оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) в действие с Решение на Министерството на околната среда и водите за реализиране на капиталовото желание за „ Изграждане на нова нуклеарна мощ от най-ново потомство на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “ на Площадка №2.
През 2021 година Дружеството получи Заповед на Агенцията за нуклеарно контролиране за одобрение на Площадка №2 за разполагане на нова нуклеарна мощ от най-ново потомство.
Наред с това сполучливо се построява мониторингова мрежа на утвърдената площадка, която ще реализира непрекъснат радиоекологичен мониторинг и в същото време ще обезпечава база данни за положението на околната среда.
Продължават и дейностите по одобрение на Подробен организационен проект – План за регулация и застрояване на територията на Площадка №2.
В допълнение на поставените стратегически задания за осъществяването на плана, за тези 10 години екипът на плановата компания взе ефективно присъединяване в публичните диспути по отношение на нуждата от развиването на нуклеарната енергетика в България посредством построяването на нови нуклеарни мощности на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “. Висококвалифицираните фрагменти, работещи в „ АЕЦ Козлодуй – Нови мощности “ ЕАД участваха в експертни полемики, конгреси, конференции, интернационалните срещи и други, на които оправдано обосноваваха концепцията за създаване на нови нуклеарни блокове на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “.
Успешно изпълнените задания в границите на етапа на предпроектни изследвания подчертаха освен професионализма на екипа на „ АЕЦ Козлодуй – Нови мощности “ ЕАД, само че и потвърдиха тяхната отдаденост за реализацията на един план, чиито измерения са от жизненоважно значение за стратегическото развиване на българската енергетика и устойчивостта на националната стопанска система.
Навръх 10-тата годишнина от учредяването на плановата компания „ АЕЦ Козлодуй – Нови мощности “ ЕАД екипът на Дружеството изрича откровената си признателност към цялата енергийна общественост в България, която в моменти на провокации оказа своята поддръжка за развиването на плана. Във връзка с това преди всичко би трябвало да се означи безрезервната и непрекъсната поддръжка на „ АЕЦ Козлодуй “ ЕАД, който постоянно е подпомагал Дружеството в осъществяване на поставените задания за осъществяването на плана. Без тази поддръжка плановата компания нямаше по какъв начин да реализира устойчиви резултати за реализацията на плана за нова нуклеарна мощ в АЕЦ „ Козлодуй “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР