Днес празнуваме Гергьовден – един от най-големите празници в народния

...
Днес празнуваме Гергьовден – един от най-големите празници в народния
Коментари Харесай

Хубав ден Великден, още по-хубав Гергьовден

Днес честваме Гергьовден – един от най-големите празници в националния календар, отбелязван в чест на Свети Георги Победоносец и като Ден на храбростта и българската войска.

Според националните поверия и митове Георги Победоносец въплъщава идеалния войник, настойник на войската, драконоборец и змееборец, който избавя госпожица от ламята от долната земя и точно този му облик е застъпен в иконографията – светецът пронизва ламя със своето копие, възседнал бял кон. Именно поради смелостта на този популярен боец 6 май е разгласен и за Ден на храбростта и българската войска.

Преданията описват, че след едно от многочислените си сражения Свети Георги попада в село на езичници, където среща царската щерка, която плачела до езерото. Девойката щяла да бъде дадена като жертва в името на Бога, който селяните почитали – голям заплашителен дракон. Свети Георги освен избавил девойката. Той съумял да убеди царя – нейният татко, да одобри християнската религия дружно с всички поданици на селото. И защото езичниците не повярвали във вярата на светията, те поискали първо да се уверят в нейната мощ. Свети Георги се помолил на Бог и влезнал в борба със страховития дракон. Легендите описват, че от корема на чудовището излезли всички изядени от него преди този момент моми. След като видели успеха на война, царят и целият му народ приели християнската религия. Свети Георги получава прозвището “Победоносец ” поради безбройните си победи и най-много поради мъжеството и увереността, които посочил, побеждавайки чудовището.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР