Днес Православната църква прославя Свети Великомъченик Пантелеймон и Свети Седмочисленици.

...
Днес Православната църква прославя Свети Великомъченик Пантелеймон и Свети Седмочисленици.
Коментари Харесай

Църквата почита Св. Пантелеймон и Св. Седмочисленици

Днес Православната черква популяризира Свети Великомъченик Пантелеймон и Свети Седмочисленици. Част от мощите на светеца, настойник на лекарите, се пазят в светогорския съветски манастир " Св. Пантелеймон ".

Св. Пантелеймон бил от град Никомидия (днес Измит на азиатския бряг на Мраморно море, Турция). Според житието му той бил изначало богохулник и носел името Панталеон (от гръцки – Лъв във всичко), а когато се покръстил, приел името Пантелеймон (от гръцки – Всемилостив).

Пантелеймон бил възпитаник на популярния тогава доктор Евфросин и станал след това велможа доктор на император Максимиан, който обаче заповядал да го съсекат, тъй като отказал да се поклони на езическите богове.

Още в първата българска страна почитта към св. Пантелеймон е била огромна. Това демонстрират двата манастира, носещи неговото име в Преслав и в Охрид, където били основани също медицински школи и лечебници. В София паметта на светеца се празнува като храмов празник в кварталната черква в Бояна.

Също по този начин на няколко места в страната има храмове и параклиси в негова чест, както и манастири: Присовският край Велико Търново, Обидимският до Добринище и манастирчето край Смолян.

Втори храмов празник има и светата обител " Св. Богородица - Живоприемни източник ", над Гоце Делчев, Неврокопска епархия, отдаден на Св. Пантелеймон. Манастирът е женски и през последните години в резултат на неуморните старания на игуменката сестра София претърпя съществено развиване.

Денят се приема за подобаващ за пътешестване, откъдето е и името му Пантелей Пътник.

Имен ден честват: Добрин, Пантелей, Добри, Добрина. На 27 юли се празнува и успението на свети Климент Охридски.

По антична традиция на този ден Църквата е отредила да се празнува паметта на седемте славянски просветители: Св. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. За всеки един от тях в църковния календар има обособен ден, само че в този ден те се честват дружно под хубавото име Седмочисленици.

От остарели времена св. Пантелеймон е настойник на Видинска света митрополия и на старопрестолния Видин, написа БГНЕС. По мотив отбелязването на храмовия празник на старинния храм "Св. вмчк Пантелеймон ", намиращ се в двора на Видинска митрополия, на 26 юли от 17:30 ч., в античния храм, ще бъде отслужена тържествена Вечерня и Петохлебие. След вечерното свещенодействие, ще се организира Литийно шествие с иконата на св. Пантелеймон, която ще бъде изнесена от старинния храм и ще бъде сложена за поклонение в храм "Св. Николай Чудотворец ".

На днешния ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, от Негово Преосвещенство Тимочки свещеник Иларион и Негово Преосвещенство Белоградчишки свещеник Поликарп, ще бъде отслужена тържествена света Литургия в храм "Св. Николай Чудотворец ", гр. Видин. В светата Литургия ще вземат присъединяване духовници от Видин и епархията. След богослужението ще бъде осветена и празнична храна – курбан, за здраве и благословение на присъстващите вярващи християни.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР