Днес повече от всякога трябва да защитим основаната на правила

...
Днес повече от всякога трябва да защитим основаната на правила
Коментари Харесай

България подкрепя европейската интеграция на Западните Балкани като инвестиция в стабилността

Днес повече от всеки път би трябвало да защитим учредената на правила система на многостранната дипломация, в центъра на която е Организацията на обединените народи. Това съобщи президентът Румен Радев в изявлението си пред Общото заседание на Организация на обединените нации.

Държавният глава изрази поддръжката на България към "значимата и навременна самодейност " на Германия и Франция за основаване на Алианс за мултилатерализъм - мрежа от сходно мислещи народи, работещи за усилване на ефикасните многостранни подходи към световните въпроси посредством Организация на обединените нации. Според Радев тази самодейност цели реализиране на стабилно развиване на всички места в света.

По думите на президента Организация на обединените нации разполага с неповторимо многообразие от принадлежности за ходатайство, попречване на спорове, мироопазване и подсилване на мира. Държавният глава открои интернационалния тероризъм и насилствения екстремизъм като фактори, които не престават да оказват забележителна опасност за интернационалния мир и сигурност, човешките права и устойчивото развиване. "Международната общественост следва да усили напъните за усилване на съдействието в региона на контратероризма посредством поддръжка за Организация на обединените нации като основен фактор в тази сфера ", прикани той. И добави, че за жалост, през последната година интернационалната общественост не е постигнала пробив при разрешаването на нито един важен спор по света.

По думите му оповестената военна победа над така наречен халифат на "Ислямска страна " предишния март не бе задоволителна, с цел да донесе мир на раздирания от войни район на Близкия Изток. Международната общественост би трябвало да остане бдителна, защото опасността от тероризъм под разнообразни форми към момента съществува. Решението на Иран да приключи осъществяването на някои свои отговорности, произлизащи от Съвместния изчерпателен проект за деяние по иранската нуклеарна стратегия, е причина за дълбока угриженост, означи Радев и моли към ценене на тази договореност и дипломатически контакти за понижаване на напрежението. Той подчертава и върху повишението на напрежението в Персийския залив, което изисква да бъде даден приоритет на ограниченията за понижаване на напрежението с оглед попречване на по-нататъшни произшествия.

Президентът напомни и че през 2020 година ще бъде маркирана 50-ата годишнина от влизането в действие на Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие, като интернационалната общественост следва да препотвърди своя ангажимент към него като крайъгълен камък на режима за нуклеарно неразпространение.

Държавният глава посочи и поредната поддръжка на България към интеграцията на съседите ни от Западните Балкани в Европейския съюз. Този развой е инвестиция в районната непоклатимост и изисква интензивно създаване на добросъседски връзки.

"Необходимо е незабавно да се форсира напредъкът към постигането на задачите на устойчивото развиване. Човечеството се сблъсква с все по-бързо задълбочаващите се негативни последици от непрестанно възходящата свръхупотреба на естествените запаси и всеобщата урбанизация. Резултатът от редица човешки действия е необратимото замърсяване на околната среда, намаляването на биоразнообразието и застрашаването на нежните екосистеми, безапелационен е Радев.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР