Днес полицията на Великобритания задържа борещата се за климата Грета

...
Днес полицията на Великобритания задържа борещата се за климата Грета
Коментари Харесай

Задържаха Грета Тунберг на протест в Лондон

Днес полицията на Англия задържа борещата се за климата Грета Тунберг, по време на митинг пред годишната среща на енергийния бранш в Лондон, заяви Агенция Франс Прес.


20-годишната активистка, която се трансформира в основно лице на придвижването за битка с изменението на климата, беше отведена от двама служители на реда и качена в задната част на полицейски ван пред Energy Intelligence Forum.

Присъединявайки се към всеобщия митинг, преди този момент Тунберг се изрече против споразуменията, подписани при " закрити врата " сред политици и представители на петролната и газовата промишленост.

" Зад тези затворени порти безгръбначни политици подписват покупко-продажби и взаимни отстъпки с лобисти от (разрушителната) промишленост за изкопаеми горива ", съобщи Тунберг пред публицисти пред мястото, където се организира годишната среща, която продължава до четвъртък.

Няколкостотин протестиращи се събраха край хотел InterContinental London Park Lane по време на демонстрацията " Петролните пари вън ", проведена от групите за напън Fossil Free London и Greenpeace, като блокираха всички входове към мястото на събитието.

Секторът с интензивно произвеждане на въглеродни излъчвания е подложен на остри рецензии от страна на зеленото лоби, че продължава да влага в мръсни изкопаеми горива и да утежнява изменението на климата, вместо да форсира прехода към по-чиста възобновима сила.

" Светът се топи в изкопаеми горива. Нашите очаквания, фантазии и животи са отмити от потоп от зелени неистини ", добави Тунберг.

" От десетилетия е ясно, че промишлеността за изкопаеми горива е наясно с последствията от своите бизнес модели, само че все пак не прави нищо.

" Точно противоположното - те интензивно отлагаха, разсейваха и отричаха аргументите за климатичната рецесия и разпространяваха подозрения за личното си присъединяване в нея ", сподели тя.

Пред събранието ще приказват редица огромни представители на промишлеността, измежду които основният изпълнителен шеф на Shell Ваел Саван, неговият сътрудник от френската група TotalEnergies Патрик Пуян и шефът на Saudi Aramco Амин Насър.

Извън форума стачкуващи удряха барабани и скандираха " Спрете петрола, спрете газа " и " Ние сме неудържими, различен свят е вероятен ".

" Имам шест внука. Сънувам кошмари за бъдещето им ", съобщи пред Агенция Франс Прес протестиращата Доро Марден.

Демонстрантите настояват, че по-голямата част от облагите на промишлеността се влагат още веднъж в мръсна сила, която утежнява изменението на климата.

" Петролните компании натрупаха милиарди и милиарди облаги, като през предходната година счупиха върхове във всички области. Главните изпълнителни шефове на нефтените компании получиха многомилионни заплати ", се споделя в изказване на Fossil Free London.

" Преобладаващата част от тези пари се връщат назад в експанзията на изкопаеми горива, а не в зелената сила, която те настояват, че поддържат. "

Много участници не съумяха да стигнат до събранието тази заран, като петима стачкуващи бяха задържани по съмнение за възпрепятстване на автомагистрала, оповестиха от Столичната полиция. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР