Днес почитаме св. вмчк Георги Победоносец (Гергьовден). Почитаме също и

...
Днес почитаме св. вмчк Георги Победоносец (Гергьовден). Почитаме също и
Коментари Харесай

Гергьовден е! Честит имен ден на всички празнуващи

Днес почитаме св. вмчк Георги Победоносец (Гергьовден). Почитаме също и св. прав. Иов Многострадални (Отдание на Неделя на Мироносиците).

Свети Георги бил римски боец ,

който служил в малоазийската област Кападокия по времето на римския император Диоклетиан (284-305 г.), написа Българска телеграфна агенция.

Още като младеж Георги постъпил на работа в римската армия. Бил широкоплещест и интелигентен, само че също по този начин смел и кадърен юноша, който се отличил в борбите и станал добър военачалник. Затова доста скоро се издигнал до висок чин в своя легион – боен трибун. 

Но когато почнали следващите гонения против християните, се схванало, че и трибунът Георги е християнин .

Междувременно от съчувствие той освободил робите в дома си и раздал на бедните всичките си средства. Така се подготвил за героизъм в името на Иисус Христос. Сам се явил в императорския замък в град Никомидия (днес Измит на брега на Мраморно море), източната столица на империята, и самоуверено защитил християнската религия. 

Напразно го увещавали да се отхвърли от Христос .

Заради своята християнска религия бил подложен на жестоки мъчения. Но доблестният боец ценял доста високо вярата си и с огромно търпения понесъл мъченията. Сам Господ Иисус му се явил една нощ, докоснал раните му и ги излекувал. На новите изтезания, приложени от мъчителите, Георги самоуверено дал отговор: “По-скоро вие ще се уморите да ме мъчите, в сравнение с аз – да претърпявам мъченията ”.

Мнозина от бойците и други от присъстващите на изтезанията, като видели какви страдания търпи Георги поради вярата си ,

също повярвали в Христос. Георги бил наказан на гибел и с достолепие тръгнал към мястото за смъртни санкции. Там умерено навел глава под меча на палача и бил обезглавен на 23 април 303 година

От междинните епохи свети Георги се уважава измежду християнските нации като покровител на войската ,

по тази причина е наименуван и победоносец. Той е настойник на доста градове и страни по света с християнски обичаи. Светецът боец е уважаван и от мюсюлманите.

Днес имен ден честват всички с имената:  Георги, Гергана, Гинка, Ганка, Ганчо
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР