Днес почитаме св.Трифон. Свети Трифон се счита за пазач на

...
Днес почитаме св.Трифон. Свети Трифон се счита за пазач на
Коментари Харесай

Църквата ни почита Трифон Зарезан

Днес почитаме св.Трифон.

Свети Трифон се смята за надзирател на лозята. Той е бил страдалец, светец врач, който през 248 година сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч.

Роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия, той произлиза от област, която се счита за една от прародините на лозата и виното. Едва на 17 години си печели огромна популярност, като излекува дъщерята на римския император Гордиан III. Наследникът на Гордиан обаче - Деций Траян, се оказва несклоняем зложелател на християнското обучение.

Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отхвърли от вярата си и умира като страдалец.

Основен празничен ритуал е зарязването на лозята . Той се извършва нормално от мъжете лозари, въпреки че тук-там в Югозападна България зарязват дами, моми и ергени или двама съпрузи.

Сутрин след църковна работа мъжете поемат на групи към лозята. На лозята си стопаните се прекръстват към изгрев слънце, отрязват няколко пръчки от една или три лози в средата или в краищата на лозето, поливат корените и отрязаното място с вино, а някъде посипват и пепел. Със светената трифоновска вода поръсват лозите.

Със зарязването в лозята се поставя мъжка софра с донесеното от вкъщи. Отрязаните лозови пръчки са натопени в бъклиците с вино ; навити са на венец върху калпаците или преметнати през рамо на лозарите. Трифонският венец се отнася у дома и се слага пред иконата.

След зимния безоблачен кръговрат Трифон Зарезан е първият празник, чиято обредност с инициален икономически темперамент се извършва измежду природата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР