Конституционния съд (КС) единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев

...
Конституционния съд (КС) единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев
Коментари Харесай

КС отхвърли искането на Румен Радев да отмени прекратяването на концесията на Росенец

Конституционния съд (КС) единомислещо отхвърли настояването на президента Румен Радев да анулира прекратяването на 35-годишния концесионен контракт на страната с " Лукойл " за прилагане на концесия на нефтеното пристанище " Росенец ", заяви Lex.bg.

Прекратяването на концесията стана с промени в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна (ЗКПОМОДРДПУ). Те бяха признати от депутатите за три дни, като двете четения в пленарната зала бяха в един ден.

Първият мотив на президента да сезира Конституционен съд е, че измененията в закона са неразбираеми. В тях е планувано преустановяване на предоставените концесии в едноседмичен период, само че не е посочено от кой начален миг тече той.

" По този метод, без да е отправено искане от Министерския съвет за анулация на дерогацията, Народното събрание е приело преустановяване на концесия в обсега на член 5к от Регламент (ЕС) № 833/2014 година, без да е закрепен начален миг за едноседмичният период, в който това би трябвало да стане ", уточни Радев. И посочи, че за неяснотата способства и това, че е планувано промените в ЗКПОМОДРДПУ да влязат в действие от 5 февруари 2023 година

" Несъвместимо с правовата страна е и предвиждането с § 1 от изменителния закон на " двуседмичен период от отнемането на концесията ", в който Министерството на превоза и известията да поеме оперативното ръководство на оборудванията, с каквото наличие се добавя § 2 от Преходните и заключителни разпореждания на ЗКПОМОДРДПУ ", съобщи президентът.

Другият мотив на президента да сезира Конституционен съд беше методът, по който бяха признати измененията в закона.

В решението си Конституционен съд акцентира, че въпреки и употребяваната словесна структура в закона да не е задоволително прецизна, наредбата, с която се приключва концесията, е ясна. И акцентира, " че не всяко правно несъвършенство може да обуслови противоконституционност на основата на несъгласие с правилото на правовата страна ".

" Що се отнася до опцията на страната да преурежда настоящи договорни правни отношения, Конституционният съд акцентира, че въпреки и страната да следва по изключение да прави това, Народното събрание, претрупан с реализирането на законодателната власт в същността си на демократично легитимирано национално посланичество, разполага с дискреционна власт, в това число и да уреди със закон по нов метод действието на подписани концесионни контракти. Конституционно възможно е законодателят да може да прави публично потребни и оправдани от обществения интерес промени в тази материя, с цел да обезпечи обективно налагаща се негова предпочитана отбрана пред други конституционно закрепени полезности, като приведе правната уредба в сходство с динамичността на стопански и обществени условия, в това число и в сходство с подбудените от тази динамичност условия на правото на Европейски Съюз във връзка с националния юридически ред ", написа в решението.

С него се дефинира като голословна тезата на Румен Радев, че с приемането на закона на две четения в един ден е нарушен политическият плурализъм, тъй като по този начин народните представители се лишават от опцията да вършат оферти.

" Народни представители са декларирали предпочитание да създадат предложение по избран текст на законопроекта при второ гласоподаване и такава опция им е предоставена - предложенията са направени и са подложени (всяко от тях) на гласоподаване ", показва Конституционен съд.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР