Днес почитаме паметта на Свети Модест, патриарх Иерусалимски и на

...
Днес почитаме паметта на Свети Модест, патриарх Иерусалимски и на
Коментари Харесай

Няма проговори с чудо на св. Севастиян

Днес почитаме паметта на Свети Модест, патриарх Иерусалимски и на Свети страдалец Севастиан и дружината му.

Свети Севастиан бил шеф на дворцовата стража при императорите Диоклетиан и Максимиан. Царете го обичали за неговата смелост и мъдрост и постоянно го държали при себе си, оказвайки му цялостно доверие. Но те не знаели, че Севастиан е християнин. Не заради боязън от преследвания Севастиан криел вярата си, само че още не било пристигнало времето намерено да изповядва Христа. А до тогава той не пропущал случай да оказва помощ на своите едноверци и умерено очаквал времето, когато Господ ще го призове на заветен героизъм. Това време настъпило. Двама братя - Маркелин и Марк - заради християнската им религия били доведени в Рим при шефа на града, който изискал те да се отрекат от Христа. Младежите били подложени на безчовечен страдания, а околните им непрекъснато страдали за тях. Това мощно разколебало вярата у двамата братя. Тогава Севастиан отишъл при роднините на мъчениците и изнесъл пламенна тирада в тяхна отбрана. Когато приключил, небесна светлина обляла цялото му тяло.

Свидетелка на това знамение била нямата Зоя, която с благословията на Севастиан възвърнала говора си. После още доста хора повярвали в Иисус, за който проповядвали Севастиан, Маркелин и Марко в пандиза. Сам шефът Агресий видял силата на Божието слово, и дружно с цялото си семейство приел Светото Кръщение. Единствено злите езичници не се примирили с триумфите на християнската религия. По тяхна воля приятелите на Севастиан – Маркелин, Марко и Зоя намерили мъченическа си гибел. Не след доста време същата орис сполетяла и Севастиан. След доста тежки тествания и безчовечен премеждия, светият мъж бил погубен с тояги на хиподрума в Рим. Това станало през 287 година Тленните остатъци на Свети Севастиян намерил християнинът Лукина и ги погребал в една от римските катакомби.

Светителят Модест, архиепископ Йерусалимски , се родил в Севастия Кападокийска в Мала Азия в християнско семейство и от ранни години почувствувал увлечение към строгия отшелнически живот. Той приел отшелнически постриг и по-късно бил настоятел на основаната през IV век обител на преподобния Теодосий Велики - създателя на манастирското монашество в Палестина.

В това време (614 г.) персийският цар Хозрой се обединил с юдеите да изтреби християните и подхванал опустошително настъпление в Сирия и Палестина. Десетки хиляди християни били убити, храмовете им били разрушени. Йерусалимският патриарх Захарий и доста други християни били взети в плен дружно със Светия Кръст Господен.

В това смутно време на Свети Модест било предоставено краткотрайно да ръководи Йерусалимската черква като местоблюдител на патриаршеската катедра. Той грижливо събрал останките на убитите монаси от обителта на Свети Сава Освещени и с почет ги погребал. С помощта на св. александрийски патриарх Йоан Милостиви, той прекратил разрушаването на Йерусалимския храм на Гроба Господен, на Храма във Витлеем и на други християнски светини.

Четиринадесет години по-късно патриарх Захарий се върнал от плена с Господния Кръст. След неговата гибел Свети Модест бил подложен за патриарх на Йерусалим (632 г.).

Свети Модест умрял през 634 година на 97 годишна възраст.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР