Днес почина изтъкнатият литературен историк, критик и изследовател, университетски преподавател,

...
Днес почина изтъкнатият литературен историк, критик и изследовател, университетски преподавател,
Коментари Харесай

Почина проф. д-р Симеон Хаджикосев - един от най-големите ни литератори

Днес умря изтъкнатият книжовен историк, критик и откривател, академични учител, публицист и преводач проф. доктор Симеон Хаджикосев (7 март 1941 – 29 декември 2020). Той е създател на неповторимата освен в български, само че и в международен мащаб 13-томна поредност „ Западноевропейска литература ”. Никой книжовен историк или публицист в света не е създавал самичък такава обемна и цялостна многотомна история на западноевропейската литература от Средновековието до ХХ век в това число. Последният, тринайсети том от нея излезе преди броени дни в издание на „ Персей “ и е отдаден на великите австрийски романисти на ХХ век Франц Кафка, Йозеф Рот и Роберт Музил.
Няколко пъти проф. Симеон Хаджикосев бе определян като най-любим учител в класацията на своите студенти в СУ „ Св. Климент Охридски “. В годините на тоталитаризма той беше един от първите литературни откриватели, които оправдаха българския символизъм в лицето на Яворов, Дебелянов, Траянов и Лилиев. Сред забележителните му книги (общият им брой е над 40) са неговите записки „ Записки на конформиста ”, „ Записки на вътрешния бежанец ” и „ Което е било и ще бъде ”, които демонстрират и майсторството му като публицист.
Симеон Хаджикосев е и един от най-големите български полиглоти, владеещ доста езици. В негов превод бе показана поезията на средновековните трубадури, както и книги на разнообразни писатели, като например Нобеловия лауреат Патрик Модиано.
Проф. Симеон Хаджикосев е роден в София на 7 март 1941 година в семейство на служител. По бащина линия родът му е от Централния Балкан, а по майчина – от Македония. Завършва Българска лингвистика в Софийския университет през 1965 година като първенец на випуска. След това стартира 50-годишната му университетска кариера като учител по антична и западноевропейска литература.
 За творчеството на най-големите модернисти четем в новата част от „ Западноевропейска литература ” на проф. Хаджикосев За творчеството на най-големите модернисти четем в новата част от „ Западноевропейска литература ” на проф. Хаджикосев
Видният български академик и литературовед Симеон Хаджикосев издаде девети и десети том от поредицата „ Западноевропейска литература&r...
Съпругата му Мария е от рода на Димчо Дебелянов. Имат двама синове – Роман и Антон.
Проф. Симеон Хаджикосев е притежател на доста награди, измежду които за рецензия и журналистика на Съюза на българските писатели, както и на Националната премия за литературна рецензия на Министерство на културата и Община Панагюрище „ Нешо Бончев “ (2019).
Погребението ще бъде в стеснен кръг, предвид на епидемиологичната конюнктура сега.
Поклон пред паметта му!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР