Днес първата ни ракета Григор Димитров черпи за имен ден.На

...
Днес първата ни ракета Григор Димитров черпи за имен ден.На
Коментари Харесай

Гришо празнува. Защо е вечно бодър?

Днес първата ни ракета Григор Димитров черпи за имен ден.

На 25 януари (по нов стил) се празнува денят на св. Григорий Богослов и в календарите е маркиран като персонален празник на всички, носещи името Григор, Григорий, Гриша.

Името Григор значи бодърстващ, постоянно жизнен.

Св. Григорий Богослов е бил родом от гр. Назианз, Кападокийска област, по тази причина можем да го открием в литературата и като Назианзки. Бил е 12 години архиепископ на църквата в Цариград, откъдето пък идва името Цариградски.

Св. Григорий е бил извънредно богоотдаден и правоверен. Той е бил и с доста задълбочени ползи в региона на науката. Въпреки че по образеца на житията го разказват като замислен в себе си и богосъзерцателен, той е бил също така и надарен стихотворец и публицист, което се вижда от непокътнатите му писма и автобиографичните му стихове.

Св. Григорий Богослов се е отнасял доста състрадателно към бедните и се е старал по всякакъв начин да облекчи страданията им.

Интересно е и отношението му към естествените бедствия. Той постоянно е приканвал и властимащи, и народ, да се разкаят от греховете си и да се смирят под десницата на Господа, като е обичал да цитира: “Всички се отклониха, станаха еднообразно покварени; няма кой да прави положително, няма ни един ”, точно това е главната причина съгласно него, за бедствията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР