Днес парламентът взе едно изключително важно решение. Не бих го

...
Днес парламентът взе едно изключително важно решение. Не бих го
Коментари Харесай

Добрев: Асен Василев източи от Фонда за енергийна сигурност 850 млн. лв! ПП-ДБ саботират проекта

Днес Народното събрание взе едно извънредно значимо решение. Не бих го нарекъл историческо, само че е в действителност значимо – за това да се стартират договаряния с „ Хюндай “ да бъде строител на бъдещите блокове 7-ми и 8-ми в АЕЦ „ Козлодуй “. Това сподели по време на брифинг в Народното събрание Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.
„ Народно събрание дефинира условия към договарящите от българската страна към този развой. Едното – да ни се предложи наложително закрепена страна. Знаете, главен риск в такива планове е, че стартират с един бюджет и приключват със напълно друг. Дори централи в Америка и в Европа стартират при една цена, а приключват при два или три пъти по-висока цена. Второто условие на Народно събрание е този първи блок, който се явява блок 7-ми в АЕЦ, да бъде издигнат в границите на 60 месеца, а вторият нов блок AP1000, който се явява блок 8 – за 54 месеца. Трето – желаеме най-малко 30% от бюджета за този план да бъдат предоставени на български компании реализатори. Единствено „ Хюндай “ е съгласна да отговори на трите ни условия. Вярвам, че ние ще изградим първи AP1000 в Европа. Нужно е да сме първи, тъй като страната, която първа построи тази технология, ще се възползва от построяването на такива нуклеарни блокове в останалата част на Европа. Голяма част от оборудването ще бъде създадено у нас, т.е. нашите предприятия могат да бъдат снабдители на това съоръжение за други страни. 2035 година ще бъде първата електрическа енергия от 7-ми блок, а 2037 година би трябвало да проработи и 8-ми блок “, съобщи още Добрев.
„ Некоректно беше от страна на ПП-ДБ, че в продължение на седмици се опитваха да саботират този план. Забелязахме в пленарна зала едно подаване на топката сред „ Продължаваме промяната “ и „ Възраждане “ – Политическа партия желаят американска компания, „ Възраждане “ – две китайски. Това целеше да се саботира плана и да се забави реализацията му “, добави Добрев.
„ Основно Бойко Борисов и Делян Пеевски движат евроатлантическите планове в България. Това е неповторим план – ще бъде най-големият промишлен план в историята на страната ни. Ще подсигурява напълно енергийната ни самостоятелност за десетилетия напред. Тази мощ ще подсигурява на ниска цена и сигурен ток 24 часа в денонощието. България ще стори този план при условия, дадени от компанията, които други страни не са получавали. Договорените условия с плановата компания и тези, които предстоят да се уговорят с „ Хюндай “, са без аналог ”, разяснява Станислав Анастасов от Движение за права и свободи.
„ Възмущава ме, че изказаната теза е погрешна – че единствено китайците имат опит и да могат да строят AP1000. Официално писмо от „ Уестинхаус “ има, с което споделят, че има тъкмо три компании, с които могат да работят – две американски и една корейска. Това е напълно неправилна информация. Теза, която преследва персонални и даже корупционни ползи. Министерски съвет единствено саботира работата на Народно събрание. Какво вършат във Франция, за какво подписват неща, които опонират на решението на Народно събрание? Следващото ръководство би трябвало да има друга финансова политика. Не желаех да го споделям в този момент, само че във Фонда за енергийна сигурност единствено до 1 юли има недостиг от 500 млн. лева за половин година, а за година – 1 милиарда Този един милиард, в случай че го съберем през цената на тока, то тя би трябвало да се вдигне с 15%. Финансовият министър Асен Василев източи 850 млн., макар нашата опозиция. Сега има голяма дупка във Фонда “, сподели още Делян Добрев.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР