Днес парламентарната Комисия по бюджет и финанси ще обсъжда предложенията

...
Днес парламентарната Комисия по бюджет и финанси ще обсъжда предложенията
Коментари Харесай

Културният сектор и министерството срещу предлаганите промени в Закона за хазарта

Днес парламентарната Комисия по бюджет и финанси ще разисква предложенията за промени в Закона за хазарта, импортирани от ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и група народни представители.

По мотив плануванаъа в тях анулация на влезлия в действие през 2014 година § 32 от Предходните и заключителните разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Закона за
хазарта, Министерството на културата е внесло негативно мнение .

Параграф 32 планува в бюджета на Министерството на културата „ годишно да се превежда целева дотация за Национален фонд „ Култура” в размер на 10% от импортираната през миналата година държавна такса” по член 30, алинея 3 и алинея 4. Текстът на наредбите планува държавни такси - както за поддържане на лиценз за образуване на
хазартни игри (върху цената на направените залози за всяка игра, такси и комисиони за участие), по този начин и за издаване и поддържане на лиценз за онлайн залагания също в избрани от законодателя размери и ред.

Министерството на културата подчертава върху предлаганата анулация, като напомня, че от въвеждането на параграф 32 през 2014 година неведнъж е отправяло запитвания към Министерството на финансите за какво не се извършва наредбата на закона и нито един път не са превеждани 10-те % от държавната такса.

Отговорът на Министерството на финансите бил, че е належащо „ изцяло преосмисляне на законовата уредба и привеждането на финансирането на Национален фонд „ Култура” в унисон с общите правила на обществените финанси ”, като се акцентира, че „ несъгласуваността на уредбата на законово равнище води до правна неустановеност и не подхожда на конституционния принцип на правовата държава”.

В умозаключение в мнението си Министерството на културата показва, че съществена функционалност на страната е да търси благоприятни условия да усилва средствата в Национален фонд „ Култура”, а не да ги лимитира.

Междувременно представители на самостоятелния културен бранш излязоха с позиция, в която упорстват 10% от приходите от
хазартни такси на годишна база да се отделят за Фонд „ Култура “, без значение, че до този миг тази мярка не е била работеща и не би могла да бъде изпълнена със задна дата.

От Обсерватория по стопанска система на просвета оповестиха, че във всички европейски страни се заделят пари за фонд „ Култура “ през лотарийни или
хазартни игри, а България е единствената страна в Европейския съюз, която няма различен източник на финансиране, друго от държавното финансиране. Според Диана Андреева - шефът на Обсерваторията - предлаганите текстове в Закона за хазарта, които унищожават опцията за отчисления към българската просвета, би трябвало да бъдат оттеглени, а с цел да се постави завършек на непрекъснатата опозиция на Министерството на финансите да извърши наредбата, да се сътвори работещ механизъм и устав за приложението й . Андреева акцентира, че неналичието на устав е една от пречките да бъдат отделяни средства за българската просвета. Освен това тя обръща внимание, че в управническата стратегия на държавното управление за 2017– 2021 година ясно е написана цел 134, която гласи: „ Реално осъществяване на плануваното в Закона за хазарта отчисление от 10% за Национален фонд „ Култура”. В същото време с предлаганите законодателни промени държавното управление се отхвърля от тази цел в управническата си стратегия. Към самата цел 134 са планувани и три ограничения, които плануват смяна на Закона за хазарта и на Закона за протекция и развиване на културата, само че не и анулация на параграф 32.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР