Днес отбелязваме празника на българските инженерни войски. На 13 септември

...
Днес отбелязваме празника на българските инженерни войски. На 13 септември
Коментари Харесай

13 септември – Празник на българските инженерни войски

Днес означаваме празника на българските инженерни войски. На 13 септември 1878 година със заповед по Българската земска армия е основана първата строева сапьорна рота. Това е и рождената дата на инженерните войски на Българската войска. Инженерни войски са пионери в миротворческата история на Българската войска. Над тридесет инженерни контингента са взели участие в задачи отвън страната от 1997 година насам.

Каква е гордостта на българските инженерни войски?

 инженерни войски 13 септември – Празник на българските инженерни войски фотография: freepik

През другите години инженерните елементи на Българската войска носят разнообразни имена. Днес гордостта на инженерните войски е подразделението им в Белене.

От 1998 година за професионален празник на Свързочните войски в Българската войска е разгласен 25 септември. Всъщност първото свързочно поделение на Българската земска армия се основава на 13 септември 1878 година като част от състава на инженерни дружини, по-късно – Инженерни войски. Но е взета поради разликата от 12 дни сред Григорианския и Юлианския календар и по тази причина е признато свързочниците да честват на 25 септември.

Разделението на инженерно-свързочните войски

 инженерни войски 13 септември – Празник на българските инженерни войски фотография: freepik

През ноември 1943 година Инженерно-свързочните войски се разделят на два обособени рода войски: Инженерни и Свързочни. И единствено след месец, още на 15 декември 1943 година, е основано едно от емблематичните свързочни формирования – Пловдивският 95-и свързочен полк, на чиято история ще се спра в резюме. Това става със Заповед № 460 на министъра на войната на Царство България от 30 ноември 1943 година Сформиран е въз основата на две дружини от 2-ри инженерен полк и влиза в състава на 2-ра войска.

През идната 1944 година новосъздаденото и попълнено свързочно формирование взе участие във 2-рата международна война. Осигурява свръзката на щаба на 2-ра войска с подчинените елементи в направлението Пловдив, София, Пирот, Ниш, Митровица, Нови пазар, Косово поле, с което подкрепя за разгрома на немската SS дивизия „ Принц Ойген ”. С ордени за смелост за проявени командирски качества и смелост във войната са наградени 48 офицери, двама кандидат-офицери, двама редови войници и един служител.

След това присъединяване свързочниците се прибират в своя регион в Пловдив. В следвоенното си развиване полкът претърпява поредност от реорганизации. През ноември 1953 година формированието е редуцирано в батальон. И през идната година още веднъж e развърнат като 95-и армейски свързочен полк. През 1989 година той отново е сгънат до батальон. Реже се на едро, с кръгли цифри. От 80 офицери остават 20, от 140 сержанти – 20, от 520 бойци – 100. Три години по-късно батальонът е преобразуван още веднъж в полк.

През 1998 година е идната позната промяна – понижаване до батальон. От 14 юни 2002 година свързочният батальон в минава по нов щат и става полк. Но на 1 юни 2008 година славният 95-и свързочен полк е скъсен и неговата история завършва. Така на последния пълководец полковник Цветан Рашков (1998–2008 г.) се падат отговорностите да сдаде бойното знаме в Националния исторически музей.

Сбогуването със светинята става в региона на полка в Пловдив. Кратко слово на вълнуващата гала произнася полковник от запаса Тодор Груев, някогашен шеф на Свързочния отдел на 2-ра войска.През времето на своето битие 95-и свързочен полк непрестанно усъвършенства учебно-материалната си база. Навлиза все по-нова техника, която военнослужещите сполучливо усвояват. През 1988 година във формированието идват първите апаратни за автоматизирано засекретяване на телефонните и телеграфните диалози с обезпечена резистентност, а също и радиостанции, снабдени с приставка за автоматизирано водене на радиолиниите. През 1999 година на въоръжение са признати и първите носими радиостанции, които се употребяват от армиите на страните – членки на НАТО.

Провеждат се безчет учения и тренировки.а класните експерти усилват броя си. Понякога офицерите и сержантите не виждат със седмици Пловдив денем, тъй като са идвали в региона на полка на разсъмване и са си отивали по късни доби. А някои радиорелейчици слагат върхове с шестмесечно престояване на полето, защото обезпечават свръзката на други формирования.

 инженерни войски 13 септември – Празник на българските инженерни войски фотография: freepik

„ Този полк, на който хиляди военнослужещи бяха посветили своите младост, безстрашие и очаквания, освен взимаше, само че и даваше. Да, той и даваше. Той каляваше характерите да устояват на тестванията, учеше на неотстъпчивост и отбрана на достойнството и достолепието, учеше на религия в другарството и взаимопомощта, на почитание към приятелите и началниците, на състрадание към по-слабите и на първо място ни учеше да имаме вяра в себе си и да реализираме набелязаните цели. ” Думите са на починалия към този момент полковник Димитър Михов – пълководец на 95-и полк от 1984 до 1989 година

А последният пълководец на полка полковник от запаса Цветан Рашков декларира: „ Основната задача пред нас беше една – да поддържаме непрекъсната и висока бойна подготвеност. И с цел да я изпълняваме сполучливо, най-важна беше грижата към хората и тяхното образование и образование, те да са добре, с цел да могат да дадат всичко от себе си ”.Ето по какъв начин приключва голямото му изследователско достижение:

„ Независимо от изменящите се военни и политически условия в страната и армията българските свързочници постоянно са служили на Родината. Със своите висока специфична подготовка и разсъдък те са били в авангарда при проучването и внедряването на върховите достижения на научно-техническия напредък за издигане на равнището на бойната подготвеност на Българската войска. Техните заслужен труд и принос за издигане на отбранителната дарба на страната са източник на заслужена горделивост и образец за подражателство на идните генерации свързочници ”.

Днес е извънредно значим ден за всички български инженерни войски.

Какви типове инженерни задания извършват българските инженерни войски?

 инженерни войски 13 септември – Празник на българските инженерни войски фотография: freepik

Българските инженерни войски са едни от най-важните съставни елементи на въоръжените сили. Те извършват необятен набор от инженерни задания, които са от значително значение за обезпечаването на боеспособността на армията, както и за подкрепяне на цивилното население при спешни обстановки.

Основните типове инженерни задания, които извършват българските инженерни войски, включват:

Строителство на инженерни уреди:

Изграждане на пътища, мостове, тунели и други съобщителни уреди, нужни за придвижването на войските и техниката.

Изграждане на укрепителни уреди, окопи, наблюдателни пунктове и други защитни уреди.

Изграждане на инженерни уреди за прекосяване на водни загради, като понтонни мостове и фериботи.

Миниране и разминиране:

Поставяне на мини и други взривни устройства за отбрана на избрани обекти и региони.

Откриване и неутрализиране на мини и други взривни устройства, както и на неизбухнали муниции.

Инженерна разведка:

Провеждане на инженерна разведка на терена, с цел да се открият и оценят инженерните трудности, минираните зони и други рискове.

Осигуряване на инженерна поддръжка:

Осигуряване на инженерна поддръжка на войските в полеви условия, в това число ремонт на пътища, мостове и други уреди.

Извършване на аварийно-спасителни работи при бедствия и произшествия.

Инженерна отбрана:

Осигуряване на инженерна отбрана на командните пунктове, складовете и други значими обекти.

Изграждане на противотанкови трудности и други средства за инженерна отбрана.

Освен тези съществени задания, българските инженерни войски могат да извършват и други характерни задания, като:

Участие в интернационалните задачи: Българските инженерни войски са взели участие в голям брой интернационалните задачи за поддържане на мира и сигурността.
Подпомагане на гражданските управляващи: Инженерните войски постоянно вземат участие в ликвидирането на последствията от естествени бедствия и произшествия, както и в построяването на инфраструктура в отдалечени региони.

Защо са значими инженерните войски?

 инженерни войски 13 септември – Празник на българските инженерни войски фотография: freepik

Всички  инженерни войски са от значително значение за триумфа на всяка военна интервенция. Те обезпечават нужните инженерни условия за придвижването и маневрирането на войските, както и за отбрана на силите. Освен това, инженерните войски играят значима роля при филантропичните интервенции и при възобновяване на инфраструктурата след спешни обстановки.

Какви са актуалните провокации пред инженерните войски?

Съвременните инженерни войски се сблъскват с редица провокации, които са резултат от изменящата се военна среда и софтуерния напредък. Ето някои от най-важните:

Асиметрични закани: Инженерните войски би трябвало да се приспособяват към все по-сложни и неконвенционални закани, като спонтанни взривни устройства (ИВУ), мини и други рискове, които са сложни за разкриване и неутрализиране.
Урбанизация: Все по-голяма част от военните дейности се организират в градски региони, където инженерните задания стават по-сложни заради съществуването на гражданска инфраструктура, подземни уреди и гъстата застроеност.

Технологичен напредък: Бързото развиване на технологиите, като безпилотни летателни апарати, роботизирани системи и датчици, основава нови благоприятни условия за инженерните войски, само че също по този начин слага и нови условия за образование и съоръжение.
Хибридни войни: Инженерните войски би трябвало да са подготвени да се оправят с хибридни закани, които комбинират военни и невоенни средства, като хакерски атаки, дезинформация и агитация.

Ограничени запаси: В условия на икономическа рецесия, инженерните войски би трябвало да усъвършенстват потреблението на ресурсите и да търсят новаторски решения за осъществяване на дилемите си.
Екологични съображения: Инженерните войски би трябвало да вземат под внимание екологичните аспекти при осъществяване на дилемите си, като минимизират въздействието върху околната среда.
Международно съдействие: Участието в интернационалните задачи изисква от инженерните войски да работят дейно с сътрудници от други страни, което постанова високо равнище на междукултурна връзка и съдействие.

За да се оправят с тези провокации, актуалните инженерни войски би трябвало:

Да продължат да се модернизират: Инженерните войски би трябвало да бъдат оборудвани с най-съвременните технологии и да развиват нови умения и качества.
Да подобрят образованието си: Обучението на инженерните войски би трябвало да бъде ориентирано към развиване на сериозно мислене, дарба за взимане на решения в динамична среда и умения за работа в екип.
Да усилят гъвкавостта си: Инженерните войски би трябвало да бъдат подготвени да се приспособяват бързо към изменящата се оперативна среда и да извършват необятен набор от задания.
Да засилят съдействието с други типове войски и с гражданските управляващи: Ефективното съдействие е от основно значение за триумфа на всяка военна интервенция.

Като цяло, актуалните инженерни войски играят все по-важна роля в обезпечаването на националната сигурност. За да останат ефикасни, те би трябвало да продължат да се развиват и да се приспособяват към новите провокации.

Честит празник на българските инженерни войски!

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР