Днес отбелязваме Международния ден на театъра. Изкуство, което се заражда

...
Днес отбелязваме Международния ден на театъра. Изкуство, което се заражда
Коментари Харесай

Историята на първия театър в България

Днес означаваме Международния ден на театъра. Изкуство, което се заражда у нас още преди Освобождението с дребни стъпки от страна на културни дейци. Народно читалище „ Добри Войников “ е учредено при започване на 1856 година в град Шумен и в него през същата година, август месец, се слага и първото в страната ни театрално зрелище. Това била преведената от гръцки комедия „ Михал Мишкоед “.

Началото на българския спектакъл бележи името на Добри Войников (1833 – 1878). Той е български възрожденски преподавател, драматург, държавник и публицист, музикален и сценичен деятел. Добри е и първият български режисьор и създател на театрални пиеси, като най-известна от тях е „ Криворазбраната цивилизация “ от 1871 година

Според някои исторически източници, данни за играни театрални представления има от по-рано. В свое писмо известния арменски търговец и странник хаджи Минаса издава собствен пътепис във Венеция през 1830 година, в който показва, че в локалното театро в Шумен през 1813 година е било обещано " вечерно представление ", в което играели трима мъже. На спектакъла участвали гръцки духовници.

Първият професионален спектакъл в България обаче е основан по-късно, през 1881 година в Пловдив. Двамата французи на име Босси и Брюн основават хотел в някогашна бейска къща, която трансформират в хотел. За да се конкурират с два други хотела в града и да оферират нещо по-различно, те вземат решение да създадат в двора на къщата нова постройка – за театрални представления. Така се появява първият сценичен салон у нас. Той се споделя интернационален спектакъл „ Люксембург “. Това се случва близо 20 години, откакто в България са изиграни първите театрални постановки.

има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР