Днес отбелязваме Деня за почит на жертвите на комунистическия режим.

...
Днес отбелязваме Деня за почит на жертвите на комунистическия режим.
Коментари Харесай

Днес е ден за почит на жертвите на комунизма

Днес означаваме Деня за респект на жертвите на комунистическия режим. На тази дата през 1945 година така наречен Народен съд осъжда на гибел регенти, депутати, министри, офицери и общественици. Присъдите са изпълнени същия ден, напомня БНР.

На 1 февруари 1945 година Народният съд осъжда на гибел трима регенти, 67 депутати, министри, генерали и полковници. Много от околните на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според отчет на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити, написа и БГНЕС.

В София десетки жители по традиция се събират пред параклиса и мемориалната стена до НДК, с цел да поднесат венци и цветя и да участват на молебен. Очаква се в този момент на церемонията да бъде и ръководителят на Народното събрание Никола Минчев.

В Ловеч паметта на жертвите ще бъде почетена при каменната кариера край града, където е бил концентрационният лагер " Слънчев бряг ", съществувал от 1959 до 1961 година след закриването на лагера в Белене.

Денят за респект на жертвите на комунизма - 1 февруари, се отбелязва в България за 12-а поредна година, откакто бе основан по самодейност на президентите Желю Желев и Петър Стоянов.

" В съвсем всеки по-голям град е имало състав на Народния съд. Това, което на 1 февруари е по този начин известната екзекуция на депутати, министри, хора от държавното управление, само че отвън първи февруари репресията е много по-обширна. Доста хора са екзекутирани и вкарани в пандизите. Веднага след 9 септември следват няколко седмици на убийства из цялата страна, които са персонално възмездие. Поради спорове, които нямат нищо общо с политиката, това е трябвало да бъде официализирано. Народният съд осъжда хора, които към този момент са били починали. Това е главната му функционалност. Народният съд осъжда изцяло почтени хора, които са просто неуместни на властта. Той е освен почистване на сметки, само че и почистване на политическата сцена от съперници. Целта е била напълно разумна. Новата власт твърди, че идва с нов светоглед, тя въобще отхвърля монархията, като институция. Това е концепцията, че би трябвало да бъдат махнати хора, които са отречени от новата власт. Намира се комфортен претекст, че са отговорни за гоненията против евреите, войната със Съединени американски щати и Англия ", изяснява пред БГНЕС Владимир Станев, учител в Историческия факултет на СУ.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР