Днес отбелязваме 173 години от рождението на Патриарха на българската

...
Днес отбелязваме 173 години от рождението на Патриарха на българската
Коментари Харесай

Вазов бягал от телефона, мразел играта на карти. Любопитни факти

Днес означаваме 173 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов – великият публицист положил основите на всички жанрове в българската литература. По този мотив от 10:00 до 18:00 часа ще има безвъзмездни визитите в къщата-музей " Иван Вазов " в София.

Сред експонатите там е стационарен телефон от началото на 20-и век, подарен на поета от министъра на просвещението Стоян Омарчевски по случай 70-ия рожден ден на Вазов.
-->
На ъгъла на столичните улици „ Иван Вазов “ и „ Георги Раковски “ се намира къщата-музей, в която е живял и творил българският стихотворец, и която през днешния ден е с “вход свободен “ по случай годишнината от рождението му.

Там се намира 100-годишният телефон, от който Вазов бягал при всяко позвъняване, споделя шефът на музея Атанас Капралов. Той се базира на спомените на Стоян Чилингиров, съвременник на поета.

“Веднъж, когато са дружно със Стилиян Чилингиров в дома на Вазов, телефонът иззвънява и Вазов се дръпва и споделя на Чилингиров той да вдигне слушалката. След като той го прави, чува насреща гласа на министър Омарчевски, който търси Вазов.

Той тогава измисля лъжата, че телефонът е негоден, при което отсрещната страна декларира, че ще изпрати механик. В последна сметка Вазов си признава, че доста ненавижда “тази дяволска работа телефона. Това за него бил най-неприятният подарък, който не желае да употребява “, споделя Капралов.

От Националния книжовен музей и Съюза на българските писатели канят поданици и посетители на София да почетат паметта на Вазов пред паметника на поета в центъра на града от 11 часа.

Ето още любопитни обстоятелства за живота и делото на великия българин:

1. Братята на Иван Вазов също са били значими персони, сполучливи в своята област.

Генерал-лейтенант Владимир Вазов управлява българските елементи в защитата на Дойран по време на Първата международна война.

Георги Вазов е български офицер и измежду главните уредници на опита за прелом против княз Александър I Батенберг. Кирил Вазов е доктор и държавник, а Борис Вазов се изявява като публицист, политик, правист и държавник. Михаил Вазов също е боен и подпоручик. 

2. След като се среща от близко с българска литература с помощта на учителя си Партений Белчев, Вазов стартира да учи гръцки и турски език в Калоферското учебно заведение. Там негов преподавател е Ботьо Петков, бащата на Христо Ботев.

3. Иван Вазов стартира да учи и френски език като е превзет от творбите на Пиер Беранже и Виктор Юго.

4. Известен любопитен факт за Вазов е, че е смятал играта на карти и събирането с другари за загуба на време

6. Баща му Минчо Вазов е бил сполучлив търговец, само че синът му, вместо да „ открадне “ занаята, е пълнел бележниците му със стихове.

7. Вазов е изпратен в Румъния при чичо си, с цел да стане търговец, само че вместо това той продължава писателската си активност и научава румънски език.

8. Поетът има общо 20 племенника, като цели 10 са кръстени на него.

9. Бил е деен русофил.

10. През 1877 година татко му бива заклан от турците, а брат му Михаил погубен по време на руско-турската освободителна война. 

11. През 1879 година е назначен за ръководител на Окръжния съд в Берковица.

12. След неуспеха на проруския прелом от 1886 година отпътува за Одеса и там написа романа „ “.

13. През 1889 година се завръща в родината като се открива в София. 

14. Романът му „ Нова земя “ е посрещнат доста сериозно от обществото. Авторът е бил толкоз наскърбен, че даже е обмислял да спре с писането. 

15. Вазов се включва в Народната партия и става депутат през 1894 и 1896 г. 

16. Министър е по време на третото държавно управление на Константин Стоилов.

17. Вазов прави къса пауза в политическата си кариера като се завръща още веднъж през 1911 година като народен представител на Петото Велико Народно заседание.

18. Иван Вазов е създател на първия български научнофантастичен роман „ Последният ден на ХХ век “.

19. Първата си стихосбирка „ Пряпорец и Гусла “ подписва с псевдонима си Пейчин.

20. „ В царството на самодивите “ от 1884 година е избрана като първата фентъзи поема.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР