Днес Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен

...
Днес Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен
Коментари Харесай

Митрополит Йоан отслужи молебен за децата с увреждания и техните семейства

Днес Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен за болните деца с увреждания и за техните фамилии в Катедрален храм " Успение Богородично ". В богослужението взеха присъединяване храмовото духовенство, с ръководител ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия, както и ставрофорен иконом Дончо Александров - епархийски консултант и ставрофорен иконом Петко Минчев - епархийски надзирател.

Молебенът, в който бе отправена молитва за децата с тежки болести, децата с увреждания и изобщо немощните хора в друга възраст, както и хората, които се грижат за тях, се прави по решение на Светия Синод на Българската православна черква - Българска Патриаршия, с което 24 октомври се дефинира за Ден на молитва за децата с увреждания – Решение на Св. Синод от съвещанието му на 03.10.2018 година

Днес означаваме чудотворната икона на Божията Майка " Всех скорбящих наслада " – Икона Божией Матери «Всех скорбящих Радость» – Радост на всички скърбящи, чиито вълшебен облик в оригинал се пази в московския храм, отдаден и наричан на чудотворната икона и предстояван от Волоколамския митрополит Иларион (Алфеев). С благословението на митрополт Йоан молитвеното последование бе изпълнено пред облика на Божията Майка " Геронтиса ".

В словото си Архиереят напомни думите на свети евангелист Матей: " Светило за тялото е окото. Затова, в случай че твоето око бъде чисто, и цялото твое тяло ще бъде светло; в случай че пък твоето око бъде лукаво, цялото твое тяло ще бъде мрачно " (Мат. 6:22-23), и съобщи: " Следователно окото е прозореца ни към света да усетим Божието наличие във всичкото Божие създание, което е към нас “. Той добави, че това, което се случва, не е просто заради протичащите се събития, а е заради оценката, която ние можем да дадем и от решението ни дали да участваме или да не участваме в него. Затова и когато един прозорец е чист, всичко вътре е ярко, а когато е мъгляв - светлината е приглушена или съвсем я няма.

Митрополит Йоан сподели, че родителите носят велика отговорност за възпитанието на своите деца, само че огромна част от тях не го осъзнават, тъй като живеят надалеч от Църквата. А Църквата е тази, която може да даде разтуха и поддръжка, и берекет. " Затова и този молебен е една действителна молитва за всички страдащи деца. Някои от тях не могат да го изразят словесно, други не могат да го изразят и физически с избрани дейности. Кръстът, който носят родителите е изключително тежък. Те би трябвало да схванат, че би трябвало да го носят с самообладание. Това е тяхната задача в света - да се грижат за своите рожби. И това е голяма чест, че го вършат и голямо достолепие. Дали ще бъде оценено от индивидите, това няма изключително значение, значимото е по какъв начин стои човек пред Бога. Затова пред нашите очи, пред очите на дховника, те са почтени изцяло и тази молитва би трябвало да бъде произнасяна постоянно “, добави Архиереят.

Негово Високопреосвещенство благопожела Бог да оказва помощ на всички в компликациите и в носенето на кръста си.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР