Днес настъпва зимното слънцестоене – моментът, в който слънцето достига

...
Днес настъпва зимното слънцестоене – моментът, в който слънцето достига
Коментари Харесай

Коледната звезда като астрономическо явление

Днес настава зимното слънцестоене – моментът, в който слънцето доближава най-отдалечената си южна точка за годината, което единствено по себе си е специфичен и алегоричен ден – от през днешния ден денят единствено ще пораства! А тази година, то ще е съпроводено от необичаен астрономически феномен, който някои назовават Коледна или Витлеемска звезда, тъй като се чака да забележим ярка светлина, наподобяваща звезда.

Всъщност това ще бъде “Великото съединяване ” и “Великата конюнкция ” на Сатурн и Юпитер. От 16 до 25 декември 2020 година двете планети се доближават на разстояние, по-малко от пълнолуние. Това ще провокира прелестна панорама в небето след залез слънце. Юпитер ще стане по-ярък, засенчвайки Сатурн 12 пъти. А пък Сатурн ще свети като звезда от 1-ва големина. 



Днес планетите ще са толкоз близо една от друга, че ще наподобяват като една. Те се приближават един път на всеки 20 земни години, само че тази нощ ще са разграничени единствено на 0,1 градуса. За последно сме били очевидци на този феномен преди към 800 години.

А дали ще можем да забележим това рядко астрономическо събитие от България?

" Великата конюнкция " може да се следи от всяко кътче на света, към час след залез, само че при чисто небе. Слънцето в София ще залезе през днешния ден в 16.56 часа и към 30 минути по-късно ще се забележи светлината на двете планети. Това събитие ще може да се следи от целия свят, само че Европа, в това число и България, попада в най-хубавата зона за наблюдаване, като за нас това доближаване ще бъде най-голямо. Краят на " съединението " на Юпитер и Сатурн за българския наблюдаващ ще настъпи със залеза на двете светила – в 19.17 часа за София.

 
Коледният подарък за Йорданка Фандъкова 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР