Днес НАСА оповести избора си за нискобюджетни междупланетни мисии, които

...
Днес НАСА оповести избора си за нискобюджетни междупланетни мисии, които
Коментари Харесай

НАСА избра да изстреля две мисии до астероиди през 2021 и 2023 година

Днес НАСА оповести избора си за нискобюджетни междупланетни задачи, които ще бъдат изстреляни при започване на идващото десетилетие. Агенцията трябваше да се спре на две от общо пет оферти към нискобюджетната стратегия Discovery – и резултатите към този момент са ясни. Някои от галактическите запалянковци са удовлетворени, само че други са надълбоко разочаровани.

За голямо страдание нито едно от предложенията за задача до Венера не беше признато – през ситото не мина нито венерианският спускаем уред DAVINCI, нито орбиталният VERITAS. Учените, които желаят да учат Венера, би трябвало да преглътнат за следващ път горчивото отчаяние, обвързвано с отхвърли на НАСА да посети планетата. За финален път НАСА изстреля галактически уред до Венера през 1989 година. Очакваше се, че след 25-годишно мъртвило организацията ще обърне внимание на планетата, само че уви… уви, огромно уви!

Вместо това организацията избра и двете задачи, които ще бъдат изстреляни при започване на идващото десетилетие, да посетят метеорити.

Мисия Lucy ще излети първа – през 2021 година. Тя ще посети метеорит от основния астероиден пояс през 2025 година. Но това няма да е единствената й цел – сред 2027 и 2033 година Lucy ще посети общо шест метеорита от вида на Юпитеровите троянски метеорити – това са метеорити, които са захванати от мощното гравитационно поле на Юпитер. Счита се, че те са остатъци от образуването на ранната Слънчева система и могат да оказват помощ за разгадаването на тайните на ранната еволюция.

Мисия Psyche ще излети през 2023 година и ще посети голям железен метеорит с диаметър 210 километра. Повечето метеорити са формирани от скали или лед, само че този метеорит, прочут под названието 16 Psyche, е основан основно от желязо и никел. Поради това се счита, че по химичен състав е подобен с ядрото на Земята. Учените се чудят дали 16 Psyche не е останка от някакво антично планетарно ядро.

Като допълнение към задачите Lucy и Psyche, НАСА избра да удължи с още една година задача NEOCam, която следи за евентуално рискови метеорити наоколо до Земята.

“За това съществуват задачите на стратегия Discovery – самоуверено да посетим места, където в никакъв случай не сме били, с цел да осигурим провеждането на новаторска просвета ”, оповестява Томас Зърбъхен, заместител админ към научното ръководство на НАСА във Вашингтон.

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР