Днес на Международния астронавтически конгрес бяха представени нови снимки, които

...
Днес на Международния астронавтически конгрес бяха представени нови снимки, които
Коментари Харесай

Нови снимки от европейския спускаем апарат Маскот показват тъмната повърхност на астероида Рюгу

Днес на Международния астронавтически конгрес бяха показани нови фотоси, които бяха изпратени от немско-френския спускаем уред “Маскот ” по време на неговата работа на метеорита Рюгу на 3-ти октомври. Беше оповестена и спомагателна информация по отношение на дилемите, които “Маскот ” е приключил в границите на 17-часовия му живот, с 1 час повече от предстоящото. 

Снимка на повърхността на метеорита Рюгу, снимана от европейския спускаем уред “Маскот ”. Photo credit: JAXA/DLR/CNES

Едно денонощие на повърхността на Рюгу продължава 7 часа и 36 минути. Това ще рече, че “Маскот ” е съумял да направи изследвания в границите на три локални дни и две локални нощи. Освен това спускаемият уред е съумял да подскочи цели три пъти и да се реалокира на разнообразни места. След първото отскачане “Маскот ” попаднал в неподходяща позиция за работата на научните му принадлежности. Това наложило изпращането на ръчна команда за ново отскачане, което довело до вярно насочване. Накрая екипът се е осмелил да направи едно много по-силно отскачане, за разлика от предходните две, които премествали “Маскот ” единствено на няколко метра.

Камерите на “Хаябуса ” съумяха да снимат кацането на “Маскот ” (спускаемият уред е в горната част). Photo credit: JAXA, U. Tokyo, Kochi U, Rikkyo U, Nagoya U, Chiba Institute of Tech, Meiji U, U. Aizu, AIST.

Освен фотоси от камерите, на Земята са получени данни и от радиометъра, спектрометъра и магнетометъра. Сега бедният “Маскот ” е с изтощена батерия, мъртъв и имобилен на повърхността на Рюгу. Но за учените същинската работа занапред стартира. Предстои обстоен разбор на насъбрания снимков материал и на измерванията от инструментите, от които, надяваме се, ще произлязат вълнуващи научни открития. 

Междувременно главната задача на Япония “Хаябуса ” продължава и занапред следва най-интересното: кацанията, които ще са свързани с вземането на материал от повърхността на метеорита за по-нататъшната му доставка на Земята. 

За повече информация: DLR

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР