Днес, когато енергийният сектор е стабилизиран и в него се

...
Днес, когато енергийният сектор е стабилизиран и в него се
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Стабилността в енергетиката се изопачава с политически цели


Днес, когато енергийният бранш е нормализиран и в него се вършат вложения, някой употребява тематиката за свои политически цели. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред публицисти във връзка изказванията от страна на Българска социалистическа партия по-рано през днешния ден, че секторът се ръководи некадърно. В конференцията в Министерството на енергетиката взе участие и ръководителят на Комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов.

Предстоят избори. Разбирам, че всички желаят дивиденти, само че няма да позволим някой да разклати българската енергетикаq сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Министърът на енергетиката и Валентин Николов на процедура реагираха на мненията на депутата от Българска социалистическа партия Таско Ерменков за некадърно ръководство на цените на тока, както и за появилият се нов покупател на активите на ЧЕЗ в България – „ Еврохолд “.

Всички желаеме да стабилизираме този бранш. От него зависи стабилността на стопанската система, на българските жители. Сега, когато има успокоение в българската енергетика, някой повдига тематиката и по тази причина няма по какъв начин да не реагираме, изясни Петкова.

„ Господин Ерменков засегна някои въпроси, които са свързани преди всичко с некадърно ръководство, съгласно него, в региона на енергетиката, нещо с което ние изрично не сме съгласни, тъй като, когато обстоятелствата приказват, всички би трябвало да замълчим. В тази връзка аз ще се опитам да напомня какво беше положението на българската енергетика в края на 2014 година “, сподели министър Петкова. Тя напомни, че тогава недостиг е бил от 800 млн. лева, а междуфирмената задлъжнялост от 1 милиарда лева, а за вложения даже не е ставало въпрос.

„ Така че, когато някой се пробва да прави внушения за това, че бранша не се ръководи умело, той би трябвало да си даде ясна сметка за това какво самият той може в действителност да каже в своя отбрана. Аз мисля, че обстоятелствата са задоволително ясни, задоволително красноречиви. Ще си разреша единствено да напомня, само че през декември 2013 година имаше едно решение на ДКЕВР (сега КЕВР), с което служебно бе понижена цената на двете американски централи с 20 %, само че в това време бе задължил НЕК да продължи да продължи да изкупува електрическата енергия от двете централи по цените, по този начин както са контрактувани в границите на контракта. Само за няколко месеца вследствие на това решение на тогавашния регулатор НЕК генерира недостиг за повече от 300 милиона. Така че, когато става дума за некадърно ръководство, дано да се върнем малко обратно и да бъдем реалисти за това, което се случва през днешния ден “, сподели Петкова. Министърът напомни, че още повече в границите на енергийна комисия в националното заседание до момента с депутатите от Българска социалистическа партия е било постигано положително съдействие и по тази причина днешните думи на депутата Таско Ерменков са „ изненада “.

„ За мен това е по-скоро това е един избирателен трик да се сложи още веднъж в центъра на внимание енергетиката, цената на електрическата сила “, сподели тя.

Комисията за енергийно и водно контролиране е органът, който се произнася за цената не електрическата сила, напомни министърът, като обърна внимание на различен акцент от изказванията на Ерменков – това, че Националната електрическа компания е поискала рекордно нарастване на цената на електрическата сила – над 50 %. Министър Петкова изясни, че заявката на НЕК е оповестено на уеб страницата и там няма нарастване от над 50 %. НЕК, като публичен снабдител е длъжна да показа пред регулатора всички разноски, които е направила във връзка със своята активност, а какво ще признае регулаторът, както знаем е въпрос на негова преценка и решение, защото той е способният орган “, сподели Петкова. Това се отнася и за ЕРП-та. Всяко от тях има своите искания, може да предяви искане за увеличение на цената, само че регулаторът по закон е този, който ще дефинира и ще признае такава цена, каквато той на база на своята методика счете, че е закономерна “, сподели тя. Министърът отхвърли и изказванията на Ерменков, че НЕК е продала 3 теравата електрическа енергия по базова цена. Тя изясни, задължението за продажба на БНЕБ, както и за обезпечаване на наложителните количества за контролирания пазар.

Петкова обърна внимание на изявлението на ръководителя на КЕВР Иван Иванов, че допустимо нарастване на цената на електрическата енергия ще бъде в границите на инфлацията, а всичко друго по думите й към този миг е груба операция.

„ Друга тематика, която беше повдигната от страна на Ерменков е обвързвана с ЧЕЗ и с продажбата на ЧЕЗ. Много бях впечатлена от това, че съобщи, че сътрудниците от Българска социалистическа партия са били постоянно за това страната да придобие назад своя дял от електроразпределителните сдружения и по-конкретно от ЧЕЗ. Аз съм сюрпризирана “, сподели Петкова. Тя още веднъж се върна обратно в годините – през 2003 година, когато е утвърдена тактиката за приватизация на електроразпределителните сдружения от Народното събрание и то с представители на тогавашни представители на Българска социалистическа партия. „ Затова в този момент ми наподобява необичайно по какъв начин настава някаква трансформация “, сподели Петкова.

„ Що се отнася до изказванията, кой стоял зад договорката с ЧЕЗ, кои са лицата, кой на какви условия дава отговор и дали дава отговор, желая дебело да подчертая това, което българското държавно управление е заявявало като своя позиция – това е договорка отвън пълномощията на българската страна. Това е договорка, която се осъществя от чешката страна. По изискванията и по реда на чешкото законодателство. Дружеството ЧЕЗ продава свои активи на територията на България. Българската страна няма никаква опция за въздействие, вмешателство в този вид договаряния, които ЧЕЗ води “, съобщи министър Петкова. Тя обърна внимание по този мотив и на направените законодателни промени предходната година, които дават опция на регулатора да се произнася по подобен вид покупко-продажби за отбрана на националния интерес. „ Тази договорка е на чешката страна. Българското държавно управление по никакъв мотив не е имало вмешателство и няма правни механизми това да стане “, повтори тя. По думите й, каквото реши да направи чешката страна и чешкото сдружение това ще стане.

Заместник-председателят на енергийната комисия към Народното събрание и народен представител от ГЕРБ Валентин Николов също дефинира днешните изказвания на сътрудника му от Българска социалистическа партия Таско Ерменков като предизборни. Нещо повече, той дефинира дейностите като политически напън върху КЕВР. „ Преди КЕВР да е излязла с решение за цената на електрическата сила, към този момент се вършат внушения. Не единствено внушения. Има и напън. Какъв е натиска? господин Ерменков, моя сътрудник споделя в какви проценти би трябвало да бъде нараснала цената на електрическата сила “, сподели Николов. Той бе безапелационен, че преди КЕВР да излезе с решение „ това е голям политически напън “. Нещо повече, той дефинира това като рисков казус, като опит да се разклати българската енергетика, която толкоз мъчно се е съвзела.

Валентин Николов напомни, че с измененията в законодателството са основани буфери, тъй че цената на електрическата сила да не може да се въздейства от външни фактори и да се поддържа обществено търпима цена.

По отношение на новопоявилият се претендент за активите на ЧЕЗ в България в лицето на „ Еврохолд “, Валентин Николов изясни, че КЕВР има законово съображение да се произнесе по договорката. „ Призовавам посредством вас нашите служби, нашето разузнаване, пък и ДАНС надлежно да се опитат занапред да видят капиталите на Еврохолд и да проследят вероятно за наличие на офшорни компании “, сподели депутатът. „ Не, че е незаконно, само че ще възбуди доста въпроси в присъединяване за закупуване на ЧЕЗ България “. Независимо, че „ Еврохолд “ е обществена компания и показва доклади пред КФН не значи, че произхода на средствата не би трябвало да бъдат още веднъж тествани, посочи той.

Той напомни, че опцията на КЕВР е и да не утвърди договорката. „ Но имаме и следната опция – това, че притежателя не е енергийна компания, не значи, че оператора не би трябвало да бъде компания от бранша.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР