Днес кирилицата не е достояние единствено на българския народ. Тръгнали

...
Днес кирилицата не е достояние единствено на българския народ. Тръгнали
Коментари Харесай

Радев за най-ценния дар, който сме дали на цивилизацията

Днес кирилицата не е притежание само на българския народ. Тръгнали от нашите земи, буквите озаряват доста по-широко духовно пространство и обедняват стотици милиони хора. Превърнала се в най-ценния наш подарък към човешката цивилизация, кирилицата построява мостове и свързва светове. Това съобщи президентът Румен Радев във видеоприветствие към участниците в Международния конгрес за кирилицата „ …И ний сме дали нещо на света “, оповестява Българска телеграфна агенция. 

Конференцията е по самодейност на вицепрезидента Илияна Йотова. На събитието участват българисти от страната и чужбина.
-->
Не може да приказваме за кирилицата, без да отчетем приноса на светите братя Кирил и Методий и техните възпитаници, на българските владетели и духовници, приели за своя задача да бъдат настойник на нашата писменост, съобщи президентът.

Старобългарската книжнина се трансформира в съдбоносно събитие и пример за славянските нации. Именно в българските земи учениците на Кирил и Методий сътвориха книжовни средища, които издигнаха България до втори център на православната цивилизация след Византия, уточни също Радев.

И добави, че българите сме призвани да бъдем пазители на кирилицата. По думите на президента това изисква ежедневна грижа за грамотността и одобряване на историческите обстоятелства за кирилицата.

Президентът означи, че е впечатлен от наличието на академичната общественост на днешния конгрес. Поздрави и вицепрезидента Илияна Йотова и екипа й за силата, с който са организирали днешното събитие.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР