Днес изпращаме Негово Светейшество патриарх Неофит в последния му път.

...
Днес изпращаме Негово Светейшество патриарх Неофит в последния му път.
Коментари Харесай

Изпращаме Негово Светейшество патриарх Неофит в последния му път

Днес изпращаме Негово Светейшество патриарх Неофит в последния му път. Духовникът, който назовават църковен интелектуалец, човекът, който стана синоним на доброта, примирение и отдаденост, умря на 13 март. Петък и събота бяха оповестени за дни на народен печал поради кончината на главата на Българската православна черква.
Траурната гала в събота стартира в 9.00 ч. В 9.30 ч. стартира и заупокойната света литургия. Около два часа по-късно беше обещано началото и на опелото на Негово Светейшество, възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей, в съслужение с представителите на Поместните православни църкви и с архиереите на Българската православна черква.
„ Преди опелото слушахме ангелско пеене, по този начин наречената херувимска ария. След това се нареждат всички служещи владици, митрополити, епископи - български и непознати. После се захожда към Просителната ектения, в моментите, в които към този момент народът не дава отговор с „ Господи, помилуй ”, а с „ Дай, Господи ”. Следва евхаристийния закон ”, изясни журналистът и публицист Ангел Иванов.
Около 11:30 часа митрополит Йоан прочете синодалното слово. В него бяха изтъкнати всички добродетелни качества на патриарх Неофит. Беше изразена огромната и дълбока тъга, в която се намира БПЦ. И беше изразена признателност от идването на Вселенския патриарх.
„ В опелото ще чуем ред от молебствия, които са универсални от епохи ”, изясни Ангел Иванов. В 12 ч. от площад „ Св. Александър Невски “ тръгна литийно шествие до митрополитския катедрален храм „ Света Неделя “, където от 13 ч. се организира церемонията по заравяне на Негово Светейшество.
Шествието с тленните остатъци на патриарха започва от площад „ Св. Александър Невски “, по маршрут: ул. „ Оборище “, ул. „ Г. С. Раковски “, бул. „ Цар Освободител “, бул. „ Кн. Мария Луиза “ до храма „ Св. Неделя “. То се провежда в последна дясна лента на пътното платно, по посока на придвижването.
Да го изпрати е пристигнала и негова братовчедка. " За него най-красивите думи не стигат. Той е ангел на добротата, неповторим, единствен, паметен. Олицетворение на най-висшите човешки добродетели - невзискателност, доброта, топлота, светлина. Човек с извънредно фина психика, домът му беше свят на хубостта и обичта. Неофит и брат му постоянно са били едно цяло, представляваха Христовата обич ", показа тя
Народоосвободителна въстаническа армия ТВ>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР